Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ενισχύει τα προνόμια των εφοπλιστών

Επιχαίρει για τις παχυλές επιδοτήσεις που εξασφάλισε προκειμένου να δρομολογούν τα σαπάκια τους

Θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα η πολιτική της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της αύξησης της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που σημαίνει χειροτέρευση της ήδη δραματικής κατάστασης που βιώνουν, νησιώτες, επιβάτες, ναυτεργάτες. Αυτό διεμήνυσε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Προκαλώντας ανοιχτά, προσπάθησε να πείσει ότι λαμβάνονται μέτρα βελτίωσης, ενώ για το μόνο «μέτρο» που ήταν σαφής, ήταν η αύξηση «των δαπανών - όπως είπε - των επιδοτούμενων γραμμών σχεδόν στο διπλάσιο»! Δηλαδή ο διπλασιασμός του ήδη «χοντρού» και «ζεστού» χρήματος που δίνεται στους εφοπλιστές από τις τσέπες των εργαζομένων, για να έχουν εν πλω τα σαπάκια τους τύπου «ΜΙΛΕΝΑ», που γι' αυτή τη δρομολογιακή περίοδο - χωρίς τις νέες αυξήσεις - ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ!

Οσον αφορά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο, ισχυρίστηκε ότι «πήγε πολύ καλά» ο διαγωνισμός που έγινε στις 26 Γενάρη για την κάλυψη των άγονων γραμμών, ότι «καλύφθηκαν ικανοποιητικά οι συγκοινωνιακές ανάγκες», καθώς από τις 20 γραμμές που είχαν προκηρυχτεί καλύφθηκαν από τη συμμετοχή των εταιρειών οι 18. Ομως η δήλωση έγινε «καταγέλαστη», καθώς, όπως προέκυψε από στοιχεία που παρουσίασαν ναυτιλιακοί συντάκτες, από τις 20 δρομολογιακές γραμμές, τελικά έχουν πράγματι καλυφθεί οι δύο!

Καταρρέει το ΚΕΣΕΝ

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και με βάση τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης 3577/92, συνεχίζει να πυροδοτεί την ασύδοτη δράση των εφοπλιστών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και να τους παρέχει από πάνω και απλόχερα εκατομμύρια ευρώ, δε δίνει «φράγκο» για τη ζωή 1.000 και πλέον ναυτεργατών που φοιτούν στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), καθώς και τη ζωή των καθηγητών και των εργαζομένων του ΚΕΣΕΝ.

Το κτίριο που στεγάζεται η σχολή είναι έτοιμο να καταρρεύσει από πέρσι ωστόσο από το ΥΕΝ δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Μάλιστα χτες ο διευθυντής της Ναυτικής Εκπαίδευσης κ. Γιαννημάρας τον οποίο εξουσιοδότησε ο υπουργός να μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό, παραδέχτηκε ότι «το πρόβλημα είναι υπαρκτό για 3 αίθουσες», οι οποίες «έχουν απομονωθεί» και αποφάνθηκε παίζοντας με τη ζωή τόσων ανθρώπων ότι «διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους σπουδαστές»! Η Συντονιστική Επιτροπή των μηχανικών που φοιτούν στο ΚΕΣΕΝ, με γενική συνέλευση έχει αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις αν δε λυθεί κατ' αρχήν το κτιριακό πρόβλημα και δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους που αφορούν στην αναβάθμιση των σπουδών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ