Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν πάνε όλα τα χρήματα στους πυρόπληκτους!

Από τα 205 εκατ. ευρώ που υπήρχαν στο Ειδικό Ταμείο μόνο τα 45 εκατ. δόθηκαν μέχρι στιγμής στους πληγέντες. Πολλά από τα υπόλοιπα είναι άγνωστο αν και πού θα διατεθούν

Καρκινοβατεί η στεγαστική αποκατάσταση χιλιάδων πυροπλήκτων από τις φονικές πυρκαγιές του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ), Π. Μολυβιάτης, και ο γγ του ΥΠΕΧΩΔΕ, Δ. Κατσιγιάννης. Ενάμιση και πλέον χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές: Μόνο 44 κατοικίες, από τις 621 που κρίθηκαν ολοσχερώς κατεστραμμένες, έχουν ανακατασκευαστεί και άλλες 137 βρίσκονται σε φάση ανακατασκευής. Μόνο 117 κατοικίες από τις συνολικά 1.216 που είχαν κριθεί ως επισκευάσιμες έχουν επισκευαστεί, ενώ βρίσκονται σε φάση επισκευής άλλες 490.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% των 1.425 πυροπλήκτων που υπέβαλαν αιτήσεις για χρηματοδότηση της επισκευής ή ανακατασκευής δεν έχουν προχωρήσει στην ανοικοδόμηση. Αγνωστο παραμένει πόσοι ιδιοκτήτες από τα υπόλοιπα 2.567 κτίσματα, όπως επαγγελματικές στέγες, αποθήκες, στάβλοι, κλπ. (1.368 επισκευάσιμα και 1.199 πλήρως κατεστραμμένα), έχουν προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης. Το μόνο στοιχείο που δόθηκε είναι ότι έχουν υποβληθεί 1.060 αιτήσεις (ούτε στο 40%) για χρηματοδότηση της επισκευής ή ανακατασκευής...

Την ίδια στιγμή, από τα συνολικά 205 εκατ. ευρώ που διέθετε το ΕΤΑΕΑ, έχουν εκταμιευτεί μόλις τα 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ περίπου για τη στεγαστική αποκατάσταση των πυροπλήκτων, ενώ τα υπόλοιπα σε διάφορες άλλες δράσεις (αγορά ζωοτροφών, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, κ.ά.). Με βάση την πορεία αποκατάστασης θεωρείται σίγουρο ότι αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ θα παραμείνουν ως υπόλοιπο του λογαριασμού.

Οπως ανέφερε ο Π. Μολυβιάτης, υπάρχει προβληματισμός για το πού θα διατεθούν τα χρήματα αυτά. Θα πρέπει, υποστήριξε, οπωσδήποτε να καλύψουν ανάγκες των πυρόπληκτων νομών (π.χ. έργα υποδομών, κ.ά.), χωρίς να διευκρινίσει αν θα πάνε και σε έργα που θα ωφελούν αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο, στο πλαίσιο της περιβόητης «ανασυγκρότησης» που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Παράλληλα, δεν απέκλεισε ένα μέρος να διατεθεί για δράσεις πρόληψης των δασικών πυρκαγιών γενικότερα.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αρκετοί πυρόπληκτοι δε συμμετέχουν στη διαδικασία υποβολής αίτησης για άδεια αποκατάστασης σπιτιού είναι ότι το Ταμείο δίνει για κάθε τετραγωνικό μέτρο μόλις 750 ευρώ όταν το κόστος κατασκευής στην αγορά ξεπερνά τα 1.100 ευρώ. Ταυτόχρονα, η κύρια πηγή εισοδήματος, που είναι οι καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο, έχει καταστραφεί, όπως και πολλά αγροτικά μηχανήματα και αποθήκες τα οποία δεν έχουν αποζημιωθεί, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις εστίες τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ