Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι καιροσκόποι και η «συνεννόηση»

ICON

Είναι αλήθεια δύσκολο να ισορροπήσεις ανάμεσα στα ψέματα της καιροσκοπικής πολιτικής. Πολύ περισσότερο όταν η ίδια τους η πολιτική είναι χτισμένη πάνω στη λογική τού να λες πότε «άσπρο» πότε «μαύρο», ανάλογα με τις επιδιώξεις τους στη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, με αφορμή την προχτεσινή ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ που αποκαλύπτει βήμα προς βήμα την καιροσκοπική πολιτική του συγκεκριμένου κόμματος στα θέματα του πάρκου της Κύπρου και Πατησίων στην Κυψέλη και του γηπέδου του ΠΑΟ στον Ελαιώνα, εξέδωσε μια ανακοίνωση με τίτλο: «Ν. Κακλαμάνης - ΚΚΕ Αθήνας: Ούτε συνεννοημένοι να ήτανε!» και στην οποία λέει ανάμεσα σε άλλα: «Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ θυμήθηκε να κάνει αντιπολίτευση για τα θέματα της πόλης, όχι όμως ενάντια στην καταστροφική πολιτική Κακλαμάνη, αλλά ασκώντας κριτική στην "Ανοιχτή Πόλη" για την ενεργό συμμετοχή και συμβολή στους αγώνες των κατοίκων».

Πού κολλάει η «συνεννόηση» της ΚΟΑ με τον Κακλαμάνη; Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, στο ότι, χτες, ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε συνέντευξη Τύπου, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της ΚΟΑ, με την οποία κατήγγειλε τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επειδή αντιδρά στην κατασκευή γκαράζ στην Κύπρου και Πατησίων και στο γήπεδο του ΠΑΟ.

Προσπαθήσαμε μέσα στην ανακοίνωση του ΣΥΝ να βρούμε τι λέει επί της ουσίας για την υπόθεση. Δηλαδή, για το ότι στις 6.12.2004 η παράταξή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ψήφισε - μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - να γίνει ο συγκεκριμένος χώρος υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων (γκαράζ) και μάλιστα με το σύστημα της μελετο - κατασκευής και της παραχώρησης σε ιδιώτες. Δηλαδή, με ακόμα πιο απλά λόγια να κοπούν τα δέντρα για να κάνει μπίζνες κάποιος επιχειρηματίας. Πουθενά δεν υπήρχε ούτε λέξη!

Ο δήμαρχος Αθήνας και η παράταξή του, (την πολιτική τους για το θέμα του πάρκου είχε καταγγείλει η ΚΟΑ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της στις 28 Γενάρη 2009) χτες διαμαρτυρήθηκε, γιατί ο ΣΥΝ, που τότε συμφωνούσε με τα σχέδια τσιμεντοποίησης του πάρκου και είχε συναινέσει με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τώρα τους τα γυρίζει... Ας τα βρουν, λοιπόν, μεταξύ τους. Δεν αποκλείεται, όπως και τότε έτσι και τώρα, να συνεννοηθούν πολιτικά μια χαρά.

Αλλωστε, το παράδειγμα του γηπέδου του ΠΑΟ δείχνει ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέτοια προβλήματα. Μπορεί να αλλάζει πολιτικές θέσεις για το ίδιο θέμα, στη διαδρομή από την Κουμουνδούρου προς το γραφείο του μεγαλομετόχου του ΠΑΟ Γ. Βαρδινογιάννη και στη διαδρομή από τα γραφεία του ΠΑΟ στο γραφείο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Ετσι, ενώ ο κ. Τσίπρας στην αρχή ήταν λάβρος κατά των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον Ελαιώνα, στη συνέχεια, δήλωνε υπέρ της κατασκευής του γηπέδου της εταιρείας, γνωρίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως οι εκτάσεις όπου θα χτιστεί αυτό έχουν αγοραστεί από το δήμο με τα λεφτά των εργαζομένων και παραχωρούνται σε κεφαλαιοκράτες... Και χτες έφτασε στο σημείο να παρουσιάσει έρευνα, σύμφωνα με την οποία, το 71% θεωρεί ότι η κατασκευή του γηπέδου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση συνθηκών ζωής στην Αθήνα. Τέτοιο σάλτο δηλαδή...

Επειδή, λοιπόν, ο ΣΥΝ δεν έχει να πει τίποτα επί της ουσίας, λέει στο τέλος της ανακοίνωσης: «Το ΚΚΕ θα πρέπει να προβληματιστεί για το γεγονός ότι, με τη στάση του απέναντι στους λαϊκούς αγώνες και τα κινήματα πόλης, δέχεται διαρκώς τα συγχαρητήρια του κ. Δημάρχου και άλλων συστημικών και αντιδραστικών δυνάμεων». Συνεχίζουν, δηλαδή, να πρωτοστατούν στην αντιΚΚΕ προβοκάτσια, που ξεδιπλώνεται από πολλές πλευρές, δείγμα ότι δε θέλουν να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα και ας κάνουν τον καμπόσο. Οσο για το ΚΚΕ και τους λαϊκούς αγώνες, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Γιατί ο τυχοδιωκτισμός τους φτάνει π.χ. ως την επικοινωνιακή δημόσια εναντίωση στον Βωβό, όταν την ίδια ώρα συναγελάζονται στα σαλόνια του Βαρδινογιάννη για το γήπεδο. Ποιον νομίζουν ότι δουλεύουν; Οσο περισσότερο αποκαλύπτονται πολιτικά για το ρόλο που παίζουν σε βάρος του λαϊκού κινήματος και τις πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούν, τόσο πιο πολύ θα προσπαθούν να κρύψουν την καιροσκοπική τους πολιτική οι τυχοδιώκτες. Γι' αυτό και είναι αφερέγγυοι. Ομως, το ψέμα και ο οπορτουνισμός έχουν κοντά ποδάρια.


Κ. Πασ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ