Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
H ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ

Τη στήριξη της ΕΕ στην εγκληματική πολιτική του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, την απόφασή της να συνεχίσει αδιατάρακτα την αναβάθμιση των σχέσεών της με το Ισραήλ, από τη μία, και την άρνησή της να καταδικάσει την παραβίαση των δικαιωμάτων των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, ενόψει εκλογών στη χώρα αυτή (που έγιναν χθες), από την άλλη, αποκαλύπτει η απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ, σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του KKE, Γιώργου Τούσσα.

Με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας κατήγγειλε την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Ισραήλ να απαγορεύσει τη συμμετοχή στις εκλογές των δύο αραβικών πολιτικών κομμάτων, που συμμετέχουν στο ισραηλινό Κοινοβούλιο (Κνεσέτ), και συγκεκριμένα της Ενωμένης Αραβικής Λίστας - Ta'al και του Balad.

O ευρωβουλευτής του KKE τόνιζε στην Ερώτησή του ότι: «H απόφαση αυτή, που οδηγεί στον αποκλεισμό των Ισραηλινών πολιτών αραβικής καταγωγής από την πολιτική ζωή, αναιρεί τα δημοκρατικά πολιτικά δικαιώματα της αραβικής κοινότητας στο Ισραήλ και παραβιάζει βάναυσα τις πολιτικές ελευθερίες και το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. H απαγόρευση αυτή των αραβικών κομμάτων συνδέεται και έρχεται να προστεθεί στον εγκληματικό πόλεμο της ισραηλινής κυβέρνησης ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, τη βάρβαρη σφαγή χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους εκατοντάδων παιδιών».

Καλούσε δε το Συμβούλιο της ΕΕ να τοποθετηθεί απέναντι στην πολιτική αυτή του Ισραήλ, που παραβιάζει απροκάλυπτα το Διεθνές Δίκαιο και τις δημοκρατικές ελευθερίες, διατυπώνοντας το ερώτημα αν «καταδικάζει το Συμβούλιο την ενέργεια αυτή του Ισραήλ και αν προτίθεται να αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ».

Στην απάντησή του, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαιώνει την πολιτική ίσων αποστάσεων της ΕΕ, ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα. Δικαιολογεί και παρέχει ουσιαστική στήριξη στο δολοφονικό πόλεμο των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ στην περιοχή, στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού σχεδίου των HΠA - NATO - ΕΕ για τη «Νέα Μέση Ανατολή». Αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει τη βαθιά της λύπη για τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών, και ιδίως τις απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Πρόσφατα το Συμβούλιο, στα συμπεράσματα της συνεδρίασης που πραγματοποίησε στις 6 Ιανουαρίου, υπενθύμισε σε όλα τα ενεχόμενα στη σύγκρουση μέρη την υποχρέωσή τους να σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τηρούν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο». Παρακάτω δε, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση της ΕΕ στην αναβάθμιση των σχέσεών της με το Ισραήλ, προσθέτει: «Το Συμβούλιο συνεχίζει να διατυπώνει τις σοβαρές του ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο όλων των συναντήσεων υψηλού επιπέδου με το Ισραήλ και πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια του δείπνου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Tzipi Livni στις 21 Ιανουαρίου 2009. Τα ζητήματα της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ και της αναβάθμισης των σχέσεων με το Ισραήλ που έθιξαν οι αξιότιμοι βουλευτές δεν εξετάστηκαν στα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου στις 26 Ιανουαρίου. Το Συμβούλιο θεωρεί γενικώς ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν ανοιχτοί όλοι οι δίαυλοι διπλωματικής και πολιτικής επικοινωνίας και ότι η θετική παρέμβαση και ο διάλογος αποτελούν την πιο αποτελεσματική τακτική για τη μεταφορά μηνυμάτων από την ΕΕ». Την ίδια στιγμή το Συμβούλιο αρνείται να καταδικάσει την απαγόρευση συμμετοχής των αραβικών κομμάτων στις εκλογές του Ισραήλ, πραγματοποιώντας ελιγμό, αναφερόμενο στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας αυτής να ακυρώσει την παραπάνω απαγόρευση. Παραβλέπει, όμως, το Συμβούλιο το γεγονός ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε μόλις στις 21 Ιανουαρίου, δύο μόλις βδομάδες πριν τις εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου. Ετσι, στην ουσία, επιτεύχθηκε ο στόχος των ισραηλινών αρχών να εμποδίσουν την πολιτική δράση των αραβικών κομμάτων, ενόψει των εκλογών. Αυτό που απαιτείται είναι να δυναμώσει η αλληλεγγύη των λαών των χωρών της ΕΕ, ολόκληρου του κόσμου, με τον παλαιστινιακό λαό, η ενίσχυση της πάλης του για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα εδάφη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πρωταρχική σημασία στον αγώνα αυτό έχει η αποκάλυψη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΕΕ - HΠA - NATO στην ευρύτερη περιοχή της M. Ανατολής και η λαϊκή πάλη για την ανατροπή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ