ΠΑΡΙΣΙ.--
«Εκφραση ευθύνης απέναντι στο Ιράκ», χαρακτήρισε ο Γάλλος Πρόεδρος την επίσκεψή του στη Βαγδάτη (πρώτη γάλλου προέδρου), που βέβαια είχε ως κύριο περιεχόμενο τη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.
Ο Ν. Σαρκοζί θα συνέχιζε το ταξίδι του σε Κουβέιτ, Μπαχρέιν και Ομάν, σε μια προσπάθεια να δηλώσει το ιμπεριαλιστικό «παρών» στην περιοχή στα πλαίσια του ανταγωνισμού του γαλλικού κεφαλαίου με άλλες δυνάμεις.
Ο Σαρκοζί συναντήθηκε τόσο με τον Ιρακινό ομόλογό του, Τζαλάλ Ταλαμπανί, όσο και με τον πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μάλικι. Ο Σαρκοζί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «επιτυχία» στη διενέργεια των περιφερειακών εκλογών της περασμένης βδομάδας. Και εισερχόμενος στον πυρήνα της επίσκεψής του, υπογράμμισε ότι το Παρίσι επιδιώκει καλύτερη συνεργασία της Γαλλίας με το Ιράκ, στους τομείς της Ενέργειας, της ανοικοδόμησης, της εκπαίδευσης των Σωμάτων Ασφαλείας. Απαντώντας σε σχετική νύξη του Ιρακινού πρωθυπουργού Μάλικι, ο Σαρκοζί δήλωσε θετικός στην πραγματοποίηση γαλλικών επενδύσεων στον τομέα της ιρακινής Ενέργειας και κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να προχωρήσουν άμεσα σε τέτοιου είδους κινήσεις. Επίσης, κάλεσε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτης να επισκεφτούν τη χώρα. Ο Σαρκοζί απέφυγε να σχολιάσει ανοιχτά την εντεινόμενη φημολογία περί διαπραγματεύσεων Γάλλων και Ιρακινών αξιωματούχων για την πώληση γαλλικών όπλων στη Βαγδάτη, αν και η πληροφορία επιβεβαιώνεται, ανωνύμως, και από τις δύο πλευρές. Ο Ταλαμπανί χαρακτήρισε «τιμή» την επίσκεψη Σαρκοζί, που εκπροσωπεί μια χώρα «φίλη από παλιά του Ιράκ». Ο Μάλικι, από την πλευρά του, καλωσόρισε την πρόθεση γαλλικών επενδύσεων και, σε μια αποστροφή με ιδιαίτερο νόημα, υπογράμμισε ότι «έχει περάσει πλέον ο καιρός που το Ιράκ δεχόταν αμερικανικές πιέσεις». Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ως απάντηση στις πρόσφατες παρατηρήσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, που είχε μιλήσει για άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς τη Βαγδάτη εκ μέρους της Ουάσιγκτον, προκειμένου η πρώτη να υλοποιήσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί.