Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σε πλήρη εξέλιξη ο πύρινος εφιάλτης

Τεράστια η καταστροφή στο νότο της Αυστραλίας

Associated Press

Τεράστια η καταστροφή στο νότο της Αυστραλίας
ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Σε πλήρη εξέλιξη παρέμενε και χτες (τέσσερις μέρες μετά την εκδήλωση των πρώτων πυρκαγιών) ο πύρινος εφιάλτης που αποτεφρώνει τεράστιες εκτάσεις της νοτιοανατολικής Αυστραλίας. Στα περίχωρα της Μελβούρνης έκαιγαν ως χτες βράδυ πάνω από 200 πυρκαγιές. Στο μεταξύ, οι αρχές προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τα ίχνη των πιθανών εμπρηστών, που φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν: α) τον παρατεταμένο καύσωνα και την πολύμηνη ανυδρία, β) την ανικανότητα της ομοσπονδιακής και πολιτειακής κυβέρνησης να εκκενώσει τις κατοικημένες περιοχές και να χειριστεί αποτελεσματικά την κρίση.

Δεν είναι έτσι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν πως εάν υπήρχε ο στοιχειώδης συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων τοπικών αρχών και εάν η πυροσβεστική υπηρεσία είχε στη διάθεσή της όχι μόνον πυροσβεστικά ελικόπτερα αλλά και (τα πιο αποτελεσματικά) πυροσβεστικά αεροπλάνα, τότε ίσως σήμερα να μη θρηνούσαμε δεκάδες νεκρούς (ανάμεσά τους αρκετά παιδιά!), 5.000 άστεγους και πολυτραυματίες και πάνω από 10.000 άγρια ζώα νεκρά. Οσο για το «υλικό» σκέλος της υπόθεσης: Οι φωτιές αποτέφρωσαν πάνω από 2.850 τ.χλμ. γης και τουλάχιστον 800 κατοικίες και φάρμες.

Στο μεταξύ, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ εξακολουθεί να δηλώνει συγκλονισμένος και να επιρρίπτει τις ευθύνες στους εμπρηστές λέγοντας πως «τους αξίζει να σαπίσουν στη φυλακή». Μάλιστα, η Επίτροπος Αστυνομίας της πολιτείας της Βικτόρια, Κριστίν Νίξον, ανήγγειλε χτες την «επιχείρηση Φοίνικα» που αποσκοπεί στον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των εμπρηστών. Ενδεχομένως ο Ραντ να έχει δίκαιο. Ομως, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός πως ο «Εργατικός» πρωθυπουργός τηρεί σιγήν ιχθύος για τις ευθύνες της κυβέρνησής του. Τόσο όσον αφορά στα ανεπαρκή μέσα πυρόσβεσης, όσο και στα πρώτα «φτωχά» μέτρα στήριξης των χιλιάδων πυρόπληκτων οικογενειών με δεδομένο το γεγονός πως η Αυστραλία και πλουσιότατη χώρα είναι και μαστίζεται, κάθε χρόνο, από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ιδιαίτερα σε θαμνώδεις εκτάσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ