Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Ετοιμος για «διάλογο με σεβασμό» ο Αχμαντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Το Ιράν είναι έτοιμο για διάλογο με τις ΗΠΑ, αρκεί να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός». Αυτό τόνισε, χτες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση για την επέτειο των 30 χρόνων της Ισλαμικής Επανάστασης, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο Ιρανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η νέα αμερικανική προεδρία «δηλώνει ότι θέλει αλλαγή και ότι θέλει διάλογο. Το Ιράν είναι έτοιμο εφόσον προηγηθεί πραγματική αλλαγή, θεμελιώδης και όχι τακτικής στην αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν». Κατέληξε, δε, ότι «ο κόσμος βρίσκεται σ' ένα σταυροδρόμι αφού αποδείχτηκε ότι η στρατιωτική βία δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι της συνδιαλλαγής και της συζήτησης».

Σχολιάζοντας την ομιλία του Ιρανού Προέδρου ο Σάντεγκ Ζιμπακαλάμ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, εκτιμούσε ότι η «όποια αλλαγή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί κατά πολύ όχι μόνο από τη στάση της ίδιας της Ουάσιγκτον αλλά και από το αποτέλεσμα των ιρανικών προεδρικών εκλογών τον Ιούνη».

Κατά τον Ιρανό καθηγητή, μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι προεδρικές κάλπες του Ιούνη αναμένεται να είναι οι πλέον αμφίρροπες ανάμεσα στα δύο κυρίαρχα, όπως λέγεται, «στρατόπεδα» στους κόλπους του θεοκρατικού ιρανικού καθεστώτος: ανάμεσα στους λεγόμενους «σκληροπυρηνικούς» και τους φερόμενους ως «μεταρρυθμιστές». Η αναμέτρηση λαμβάνει πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ανακοινώθηκε και η συμμετοχή του πρώην Προέδρου Μουχάμαντ Χαταμί, που θεωρείται μία από τις πλέον συμβολικές και ισχυρές προσωπικότητες των «μεταρρυθμιστών» και χαρακτηρίζεται «φιλοαμερικάνος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ