Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Εκατόμβη νεκρών από φονικές εκρήξεις

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Βδομάδα εθνικού πένθους ξεκίνησε από χτες στην Κένυα, έπειτα από δύο πολύνεκρες πυρκαγιές που συγκλόνισαν τη χώρα την περασμένη βδομάδα, προκαλώντας πάνω από 140 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και πάνω από 200 αγνοούμενους.

Η πρώτη πυρκαγιά - άγνωστης αιτίας - ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη σε συγκρότημα σούπερ μάρκετ και εμπορικών κέντρων (Νακουμάτ), με αποτέλεσμα να πεθάνουν στις φλόγες τουλάχιστον 29 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αρμόδιες αρχές εντόπιζαν πτώματα μέσα στα αποκαΐδια ακόμη και χτες...

Η δεύτερη πυρκαγιά - έκρηξη σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο μετά τη σύγκρουση ενός πετρελαιοφόρου στην κεντρική πόλη Μόλο της Κένυας πιθανώς από κάποιο αναμμένο τσιγάρο που φέρεται να πέταξε κάποιος σκόπιμα. Πάνω από 115 άνθρωποι, από τους δεκάδες που προσπάθησαν να κλέψουν καύσιμα, αποτεφρώθηκαν. Τουλάχιστον 200 άλλοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με εγκαύματα, ενώ αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 100 άλλων.

Ο Κενυάτης Πρόεδρος, Μουάκι Κιμπάκι, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εθνικού έθνους και διέκοψε το ταξίδι του στην Αιθιοπία, όπου γινόταν Διάσκεψη Κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης. Ο πρωθυπουργός, Ράιλα Οντίνγκα, σχολίασε πως η εικόνα των φτωχών Κενυατών που έχασαν τη ζωή τους είναι ένδειξη της άσχημης κατάστασης του κράτους. Πάντως, κόμματα της αντιπολίτευσης και μερίδα του Τύπου επέκριναν τις αρχές για αργοπορία, ανικανότητα και χρόνια παραμέληση κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ