Σάββατο 24 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Αθώα η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα τεκμαινόμενα στην Παιδεία

Σε μια επιχείρηση ...αθώωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα τεκταινόμενα στην Παιδεία, επιδόθηκε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, τασσόμενος παράλληλα υπέρ της πρότασης για ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια.

Αναφερόμενος ειδικά στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που αποτελούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, μέσω δικαιόχρησης, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει ένα μόνο δρόμο, να σεβαστεί το Σύνταγμα, να απαγορεύσει το σύστημα franchising, το σύστημα δικαιόχρησης, να κλείσει όσα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια. Και δεν υπάρχει καμία σύγκρουση της συνταγματικής με την κοινοτική νομιμότητα, διότι αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα μας τη δίνει η ίδια η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η παλιά, η Συνθήκη της Λισαβόνας». Υποστήριξε επίσης ότι ακριβώς αυτή η συνθήκη ορίζει πως «κάθε χώρα - μέλος μπορεί μόνη της να αποφασίζει ποια ιδρύματα και ποιες μέθοδοι θα λειτουργούν στην εκπαίδευση, αν θα υπάρχει δημόσια ή ιδιωτική, μόνο ιδιωτική ή μόνο δημόσια»!

Οσον αφορά το εξεταστικό σύστημα, ο Αλέκος Αλαβάνος ανέφερε πως «εμείς εδώ και χρόνια έχουμε υποστηρίξει την άποψη της ελεύθερης πρόσβασης σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση της τεχνικής εκπαίδευσης. Είναι σύστημα που χρησιμοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην Αυστρία κυρίως, στις σκανδιναβικές χώρες, στη Γερμανία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ