Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Νέα υποκρισία από τον ΓΓ του ΟΗΕ
  • Χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις λόγω των αγεφύρωτων διαφωνιών ολοκληρώθηκε η αραβική σύνοδος
  • Νέου τύπου όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Γάζα, καταγγέλλουν οι ξένοι γιατροί που έζησαν την ισραηλινή εισβολή

Η επόμενη μέρα μετά την ισραηλινή βαρβαρότητα στη Γάζα

Associated Press

Η επόμενη μέρα μετά την ισραηλινή βαρβαρότητα στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Για «πρωτοφανή καταστροφή» έκανε λόγο ο ΓΓ του ΟΗΕ που επισκέφτηκε, χτες, την πόλη της Γάζας και τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού που βομβαρδίστηκαν. Χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες επιθέσεις «απαράδεκτες και εξοργιστικές» και ζήτησε «σε βάθος έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκαν». Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε «σοκαρισμένος» και προανήγγειλε την άμεση αποστολή υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας για να επιβλέψει την τάχιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανοικοδόμηση. Είναι ο ίδιος υπάλληλος των ιμπεριαλιστών που όταν πριν λίγες μέρες βομβαρδιζόταν το κτίριο του ΟΗΕ, συνέχιζε κανονικά τις συναντήσεις του με την ισραηλινή ηγεσία.

Επίσης, κάλεσε όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις να «εργαστούν για την ενότητα», για να διευκολύνουν τη «διεθνή κοινότητα» να «προωθήσει μια μόνιμη ειρήνη» και ζήτησε άρση του εμπάργκο. Αργότερα, επισκεπτόμενος την ισραηλινή πόλη Σντερότ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και την εκτόξευση ρουκετών κατά του Νοτίου Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Συγκεχυμένος παραμένει ακόμη ο αριθμός των σορών που έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια. Ο επικεφαλής των οργανώσεων αρωγής του ΟΗΕ, Τζον Χολμς, ανακοίνωσε ότι 400.000 Παλαιστίνιοι παραμένουν χωρίς τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό υπάρχει μόνο μερικές ώρες καθώς το 80% του δικτύου έχει καταστραφεί, 100.000 άνθρωποι είναι άστεγοι, 5.000 κτίρια έχουν ισοπεδωθεί ολοκληρωτικά και 20.000 έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές, ενώ 10 κεντρικοί αγωγοί αποχέτευσης και ύδρευσης έχουν διαλυθεί.

Ο Χολμς εκτίμησε ότι χρειάζονται άμεσα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια. Στην περιοχή μεταβαίνει την Κυριακή ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας της ΕΕ, Λουί Μισέλ, ενώ στις Βρυξέλλες, σήμερα, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συναντιούνται με την Ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι για να συζητήσουν τόσο το πλαίσιο της εκεχειρίας όσο και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Γάλλος Πρόεδρος επανέφερε την πρότασή του για πραγματοποίηση διεθνούς συνάντησης.

Την ίδια ώρα, η «Χαμάς» πραγματοποίησε, χτες, εννιά συγκεντρώσεις στη Λωρίδα της Γάζας για τη «νίκη της αντίστασης και την ήττα του Ισραήλ». Συμμετείχαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι, αν και η πλειοψηφία προσπαθεί απλώς να βρει αν κάτι έχει σωθεί από τα υπάρχοντά του στα συντρίμμια.

Διχασμένοι οι Αραβες

Με ευχολόγια ολοκληρώθηκε η σύνοδος των Αράβων ηγετών στο Κουβέιτ, καθώς οι διαφωνίες δε γεφυρώθηκαν, με αποτέλεσμα να μην ανακοινωθεί κανένας συγκεκριμένος μηχανισμός χορήγησης της εξαγγελθείσας βοήθειας των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τη μία, Κατάρ και Συρία επιμένουν να εκδοθεί ανακοινωθέν με σκληρή γλώσσα κατά του Ισραήλ, όπου θα χαρακτηρίζεται «νεκρή» η αραβική πρωτοβουλία του 2002 (διπλωματικές σχέσεις με αντάλλαγμα την πλήρη ισραηλινή αποχώρηση από όλα τα αραβικά εδάφη) και πιέζουν για διάλογο και με τη «Χαμάς».

Από την άλλη πλευρά, «ηγούνται» Αίγυπτος και Σ. Αραβία που, παρά τις κατηγορίες κατά του Ισραήλ, δε θέλουν να «κηρύξουν νεκρή» την αραβική πρωτοβουλία «ακόμα» και δεν επιθυμούν η βοήθεια να φτάσει στη Γάζα διά μέσου της «Χαμάς», επιμένοντας ότι τη χρησιμοποιεί το Ιράν (και η Συρία) ως μοχλό αποσταθεροποίησης. Την οργή του δεν έκρυψε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

Νέες καταγγελίες

Τη χρήση «νέου τύπου όπλων και εκρηκτικών» κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα καταγγέλλουν ξένοι γιατροί που έζησαν την ισραηλινή επίθεση στα νοσοκομεία της πόλης της Γάζας και της Κχαν Γιούνις. Χαρακτήρισαν τα τραύματα που κλήθηκαν ν' αντιμετωπίσουν «απολύτως φρικτά», μιλώντας για ολική διάλυση και των δύο ποδιών, αλλά και για μικρά θραύσματα που εισχωρούν χωρίς να αφήνουν ίχνη στον κορμό και διαλύουν εντός τετραώρου όλα τα εσωτερικά όργανα. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι προφανώς πρόκειται για εκρηκτικά τύπου Dime, που απαγορεύεται η χρήση τους σε κατοικημένες περιοχές.

Για εγκλήματα πολέμου κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό και η Διεθνής Αμνηστία, τονίζοντας ότι εντόπισε ίχνη λευκού φωσφόρου διάσπαρτα σε όλους τους δρόμους της Γάζας. Οι αραβικές χώρες, δε, κάλεσαν τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να ερευνήσει τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γάζα, αίτημα που έγινε δεκτό. Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε πως «χρησιμοποιεί ό,τι όλοι οι στρατοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ