Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγώνας με στόχο και με προοπτική

Η μαζικότητα και ο δυναμισμός των κλιμακούμενων αγροτικών κινητοποιήσεων που οργανώνει η ΠΑΣΥ αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς να συγκρουστεί, κατά μέτωπο, με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζουν οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Διότι έχει γίνει συνείδηση στον αγροτικό κόσμο ότι η ΚΑΠ είναι η πηγή των πολλών και οξυμένων προβλημάτων του και όλο και περισσότεροι πείθονται πως, αν δεν ανατραπεί, δεν πρόκειται να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τη μικρομεσαία αγροτιά.

Οι διεκδικήσεις που προβάλλει το συνεπές αγροτικό κίνημα συνδέονται με τη γενικότερη πάλη ενάντια στην πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που υπέστη βαρύτατο πλήγμα λόγω της μεγάλης κατρακύλας των τιμών των αγροτικών προϊόντων, των περικοπών στις επιδοτήσεις και της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής. Ταυτόχρονα, ζητούν ικανοποιητικές, κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ώστε να υπάρχει και «αύριο» για τη μικρομεσαία αγροτιά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει πως δεν ακούει τα ουσιαστικά αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς και, μέσω του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που εμφανίζει «φιλοαγροτικό προσωπείο», επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό και την παραπλάνηση του αγροτικού κόσμου, δηλώνοντας πρόθυμη για «διάλογο». Την ίδια ώρα, ορμηνεύει τους αγρότες να μη χρησιμοποιούν «ακραίες μορφές πάλης», αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι εκτός από το «καρότο», υπάρχει και το «μαστίγιο».

Στον «ντορό» του αποπροσανατολισμού κινείται και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τους αγροτικούς αγώνες για την καλλιέργεια κλίματος ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης. Οι προτάσεις για την αγροτιά που παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου είναι ένα «πακέτο εμπαιγμού» και δεν οδηγούν σε ενίσχυση του εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και, βεβαίως, βρίσκονται στο πλαίσιο διαχείρισης της ΚΑΠ, την οποία άλλωστε υλοποίησαν, με ζήλο και συνέπεια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τη στηρίζει και τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στήριξη στην ΚΑΠ παρέχουν ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ., ως κόμματα του ευρωμονόδρομου, ενώ σαν «δεκανίκι» της αντιαγροτικής πολιτικής λειτουργούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων. Με τις χωριστές κινητοποιήσεις που οργανώνουν, αυτό το διάστημα, «Συντονιστικές Επιτροπές» που έστησαν, από κοινού, αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ., επιχειρείται η πλαγιοκόπηση των κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ και η εκ των έσω υπονόμευση της ενότητας, της αποτελεσματικότητας και της προοπτικής του αγώνα.

Το ΚΚΕ στηρίζει, με όλες τις δυνάμεις του, τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, καλώντας τους να συσπειρωθούν στο αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ για να δώσουν στον αγώνα τους συνέχεια και προοπτική. Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης να στηρίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς, καθώς η πάλη κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμβάλλει στην πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ