Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΤΑΛΙΑ
Εκ περιτροπής εργασία με συνδικαλιστική συναίνεση

Η συμβιβασμένη ηγεσία της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων βλέπει θετικά την πρόταση κυβέρνησης - εργοδοτών για εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών

ΡΩΜΗ.--

Με τη συναίνεση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, όπως της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Ιταλίας (Cgil), προωθείται το σχέδιο του κεφαλαίου να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης με μείωση των ημερών εργασίας. Το ζήτημα έθεσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας, Μαουρίτσιο Σακόνι, που δήλωσε απροκάλυπτα ότι «θα μπορούσε κάποιος να εργάζεται μόνο κάποιες ημέρες μέσα στην εβδομάδα και το υπόλοιπο των απολαβών να καλύπτεται από το ταμείο ανεργίας». Η πρότασή του συνοψίζεται στη φράση στο: «Ας εργαστούμε λιγότερο, για να μπορέσουμε να εργαστούμε όλοι».

Και αντί η απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος να είναι υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο Γκουλιέλμο Επιφάνι, γραμματέας του Cgil, δήλωσε: «Βλέπουμε θετικά την υιοθέτηση νέων μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης (σ.σ. έτσι χαρακτήρισε την προσπάθεια μοιράσματος της ανεργίας για να διατηρηθούν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου), υπό την προϋπόθεση να προστατευτούν οι εποχικοί εργαζόμενοι, να μη γίνουν απολύσεις και να μην πρόκειται για τέχνασμα ώστε να μη διαθέσει το κράτος όλους τους αναγκαίους πόρους». Ολα αυτά για να συγκαλύψει την υποταγή και τη λογική της ταξικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο και τα σενάρια που αναπαράγει, ιδίως σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, θα μπορούσε να υιοθετηθεί η λεγόμενη «βραχεία εβδομάδα» (settimana corta) τεσσάρων εργάσιμων ημερών, με ένα ποσοστό του μισθού που θα καλύπτεται από το εθνικό ταμείο ανεργίας, αλλά και, ενδεχομένως, από ευρωπαϊκούς πόρους (δηλαδή πάλι από λεφτά των ίδιων των εργαζομένων). Υπενθυμίζεται ότι το 2007 τα συμβιβασμένα συνδικάτα είχαν σπρώξει τους Ιταλούς εργάτες να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα τι θα περικόψουν από τα δικαιώματα τους στην κοινωνική ασφάλιση. Φωτεινή εξαίρεση ήταν το Συνδικάτο των Μεταλλεργατών, που είχε καταγγείλει αυτή την απαράδεκτη λογική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ