Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Περισσότερα χρόνια δουλειάς και μικρότερη σύνταξη

Σε εφαρμογή από 1/1/2009 διατάξεις των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισαν την τελευταία 15ετία οι κυβερνήσεις του δικομματισμού

Σε χειρότερη μοίρα ως προς τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα βρίσκονται χρόνο με το χρόνο οι εργαζόμενοι
Σε χειρότερη μοίρα ως προς τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα βρίσκονται χρόνο με το χρόνο οι εργαζόμενοι
Μαζί με τη νέα χρονιά έρχεται και η χειροτέρευση των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, αφού η υλοποίηση των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει την τελευταία δεκαπενταετία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνει πιο δύσκολη την απονομή και μικρότερη τη σύνταξη. Επιπλέον, ακόμα πιο δύσκολη γίνεται για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους η εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ετσι, από την 1/1/2009 χειροτερεύουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για:

  • Πέντε ομάδες εργαζομένων από διάφορα Ταμεία, οι οποίοι θα φορτωθούν άλλο ένα εξάμηνο στο όριο ηλικίας, ως εφαρμογή του νόμου 2084/1992. Παράλληλα, ως εφαρμογή του ίδιου νόμου σε ακόμα 13 Ταμεία και κατηγορίες επέρχεται αύξηση και στα χρόνια εργασίας κατά έξι μήνες.
  • Τις μητέρες με ανήλικα (για μειωμένη σύνταξη), οι οποίες σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 3655/2008 θα αναγκαστούν να παραμείνουν άλλον ένα χρόνο στην εργασία τους.
  • Τους αγρότες, των οποίων η βασική σύνταξη θα μειωθεί κατά 4% ως εφαρμογή του νόμου του ΠΑΣΟΚ 2458/97.

Ακόμα πιο μειωμένη θα είναι η σύνταξη όσων μέσα στο 2009 κάνουν χρήση του δικαιώματος για πρόωρη συνταξιοδότηση, αφού με το νόμο 3655/2008 η «ποινή» για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης από την εργασία αυξάνεται από το 4,5% στο 6%. Συνολικά, για πέντε χρόνια πρόωρη αποχώρηση από την εργασία, η «ποινή» ανέρχεται στο 30% της σύνταξης, από 22,5% που ίσχυε. Η ποινή όμως αυτή κάνει σχεδόν απαγορευτική τη χρήση του δικαιώματος για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Μείωση κατά 2% στο ποσοστό αναπλήρωσης από το 80% στο 78% θα έχουν και οι εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2009 από τις πρώην ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το Δημόσιο. Η μείωση αφορά τα χρόνια μετά το 2007. Το ίδιο και για τον συντάξιμο μισθό, ο οποίος μετά το 2007 και για όσα χρόνια απομένουν για τη συμπλήρωση της 35ετίας θα υπολογίζεται όχι στον τελευταίο μισθό, αλλά στο μέσο όρο των μισθών της τελευταίας διετίας.

Οι ασφαλισμένοι μετά το 1983 θα πρέπει να έχουν 4.500 ένσημα και στο επικουρικό τους ταμείο για να πάρουν την επικουρική σύνταξη ως εφαρμογή σχετικής αντιασφαλιστικής διάταξης του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, από την 1/1/2009 μεγάλη ανατροπή επέρχεται σε βάρος όλων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ που για να έχουν βιβλιάριο Υγείας θα απαιτούνται 60 ένσημα από 50 και για τις παροχές σε χρήμα 110 ένσημα από 100 και για τους οικοδόμους 90 ένσημα από 80 το 2008. Σε συνθήκες διευρυμένης υποαπασχόλησης, μερικής απασχόλησης και αυξημένης ανεργίας, η διάταξη αυτή του πρόσφατου νόμου της ΝΔ, ισοδυναμεί με άρνηση σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, να έχουν στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ