Associated Press |
Από τη συνάντηση εκπροσώπων χωρών - εξαγωγέων φυσικού αερίου |
«Η εποχή των εκπτώσεων στις ενεργειακές πηγές, των εκπτώσεων στο φυσικό αέριο πλησιάζει προφανώς στο τέλος της, παρά τα γνωστά οικονομικά προβλήματα», είπε ο Πούτιν, που σημείωσε πως εξαιτίας της εξάντλησης των γνωστών και εύκολα προσβάσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αυξάνονται τα έξοδα για την ανακάλυψη, εξόρυξη και μεταφορά του. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, αυτή η εξέλιξη, παρά τη διεθνή κρίση και την πτώση στις τιμές των καυσίμων, θα οδηγήσει αντικειμενικά στο προσεχές μέλλον στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, που έως σήμερα καθορίζεται από τις τιμές του πετρελαίου.
Ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε πως εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οι τομείς της ενέργειας θα βιώσουν μια δύσκολη περίοδο, που θα οδηγήσει στην αναδιανομή των αγορών.
Ο Πούτιν έθιξε στην ομιλία του και τα ζητήματα της «ενεργειακής ασφάλειας», σημειώνοντας πως πίσω από τέτοιες φράσεις βρίσκεται συχνά η επιδίωξη να αποκτηθεί ο έλεγχος των ενεργειακών αποθεμάτων.
Οσον αφορά στην ατζέντα των συνομιλιών της 7ης Συνόδου των χωρών - εξαγωγέων φυσικού αερίου, σ' αυτήν περιλαμβάνονται θέματα όπως η μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου στο μέλλον και οι επιπτώσεις από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Η εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως, που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, επηρεάζει αυτές του φυσικού αερίου και δικαιολογημένα θα απασχολήσει το GECF, στο οποίο συμμετέχουν 14 χώρες. Εκτός από τη Ρωσία, συμμετέχουν οι Αίγυπτος, Αλγερία, Βολιβία, Βενεζουέλα, Ινδονησία, Ιράν, Κατάρ, Λιβύη, Μαλαισία, Μπρουνέι, Τρινιντάντ - Τομπάκο, ενώ η Ισημερινή Γουινέα και η Νορβηγία είναι παρατηρήτριες.
Εννοείται πως στη νέα αυτή οργάνωση τον κυριότερο ρόλο παίζουν εκπρόσωποι των Ρωσίας, Ιράν και Κατάρ, χωρών που έχουν και τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου. Μάλιστα, στην ομιλία του ο Πούτιν πρότεινε ως έδρα της νέας οργάνωσης την Αγία Πετρούπολη (Λένινγκραντ) και μάλιστα με διπλωματικό καθεστώς.
Αν και με δηλώσεις τους οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαβεβαιώσει πως δε δημιουργείται ένα νέο «καρτέλ», για τη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου, την ίδια ώρα ΗΠΑ και ΕΕ με προφανή ανησυχία παρατηρούν τις εξελίξεις συντονισμού των χωρών που εξάγουν φυσικό αέριο.