Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Ναι» και σε άλλα ξένα στρατεύματα

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εγκρίθηκε, τελικά χτες, μετά από καθυστέρηση αρκετών ημερών, νομοσχέδιο που προβλέπει τη χορήγηση παράτασης για την παραμονή των ξένων στρατευμάτων, εκτός των αμερικανικών που καλύπτονται από τη «συμφωνία ασφαλείας», κατά ένα χρόνο. Το νομοσχέδιο, αρχικώς, είχε απορριφθεί και επανήλθε με μικρές διαφοροποιήσεις στο κοινοβούλιο προς ψήφιση τη Δευτέρα.

Ετσι, τα στρατεύματα των Βρετανίας, Αυστραλίας, Εσθονίας, Ρουμανίας και Ελ Σαλβαδόρ, που παραμένουν στη χώρα (με τα πρώτα να είναι τα πλέον πολυάριθμα), έχουν νομική κάλυψη μέχρι τα τέλη του 2009. Οι Βρετανοί, βέβαια, έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους μέχρι τα τέλη Μάη, ενώ αργά χτες ανακοινώθηκε ότι θα αποσυρθούν, εντός των επόμενων βδομάδων, και τα στρατεύματα του Ελ Σαλβαδόρ.

Η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου φαίνεται ότι διευκολύνθηκε από την παραίτηση του Προέδρου του κοινοβουλίου Μαχμούντ Μασχαντάνι, ο οποίος είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τις κουρδικές και τις σιιτικές παρατάξεις, κυρίως για προσωπικά θέματα. Η αντιπαράθεση αυτή έφτασε τα όρια της ρήξης, στις αρχές της βδομάδας, με αφορμή το ύφος και τον τόνο της συζήτησης για την τύχη του Ιρακινού δημοσιογράφου που εκτόξευσε τα παπούτσια του στον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μασχαντάνι παραιτήθηκε αφού εξασφάλισε τη διαβεβαίωση της ιρακινής κυβέρνησης ότι θα ηγηθεί μιας «μη κυβερνητικής οργάνωσης» ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβεβαιώσεις Ταλαμπανί

Την «πρόθεση» των Κούρδων του Ιράκ να «σταματήσουν τους Κούρδους αντάρτες να χρησιμοποιούν το ιρακινό έδαφος για επιθέσεις στην Τουρκία και το Ιράν και σύντομα θα καλέσουν τους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα τους», υποστήριξε ο Ιρακινός Πρόεδρος, Τζαλάλ Ταλαμπανί σε συνέντευξή του στην τουρκική Ακσάμ την Τρίτη...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ