Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους της Ουγγαρίας πραγματοποίησαν χτες απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς τους, ενώ συνεχίστηκε για έκτη ημέρα χτες η απεργία των εργαζομένων στο διεθνές αεροδρόμιο της Βουδαπέστης «Ferihegy», εξαιτίας της καθυστέρησης της σύναψης νέων συλλογικών συμβάσεων.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Περίπου 1,4 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, Μασαχουσέτη, Νιου Χαμσάιρ, Μέιν και Νέα Υόρκη παραμένουν από την Παρασκευή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς μία από τις χειρότερες χιονοθύελλες της δεκαετίας «παρέλυσε» το ηλεκτρικό δίκτυο.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Αύξηση κατά 25% παρουσίασε μέσα στο τελευταίο τριήμερο ο αριθμός των νεκρών (φθάνουν πλέον τους 978) από την επιδημία χολέρας στη Ζιμπάμουε, ανακοίνωσαν χτες οι υπηρεσίες του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, το κόμμα του Ζιμπαμπουέζου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε κατηγόρησε τη γειτονική Μποτσουάνα πως επεξεργάζεται σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησής του.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τουλάχιστον 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη βδομάδα στη δυτική επαρχία του Σουδάν Νταρφούρ, ανακοίνωσαν μόλις χτες αξιωματούχοι της αποστολής ΟΗΕ - Αφρικανικής Ενωσης στην περιοχή. Οι ίδιοι απέδωσαν τις συγκρούσεις σε επιθέσεις των εθνοτικών ομάδων της περιοχής...

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Οι στρατοί Ουγκάντας, Ννοτίου Σουδάν και ΛΔ Κονγκό ξεκίνησαν χτες οργανωμένες, από κοινού, επιθέσεις κατά ενόπλων της εγκληματικής οργάνωσης «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» προκειμένου να εξαλείψουν το βασικό στρατόπεδο του ηγέτη τους, Τζόζεφ Κόνι, στη ΛΔ Κονγκό.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς δήλωσε χτες ότι η συμφωνία ενέργειας Σερβίας - Ρωσίας θα υπογραφεί ως το τέλος του έτους, παρά την αντίθεση μελών του υπουργικού συμβουλίου.

ΚΙΤΟ.-- Ο Φάντερ Φάλκονι, μέχρι χτες υφυπουργός Εθνικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης ορκίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών, μετά την παραίτηση της Μαρία Ισαμπέλ Σαλβαδόρ.

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-- Ο Χοσέ Μουχίκα, θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος του κυβερνώντος κομματικού συνασπισμού Frente Amplio στις εκλογές του Οκτώβρη του 2009. Ο Μουχίκα πρώην ηγετικό στέλεχος του αντάρτικου κινήματος Τουπαμάρος, έλαβε το 71,15% των ψήφων στην ψηφοφορία εντός του Frente Amplio, μετά την παραίτηση και αποχώρηση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του νυν προέδρου Ταμπαρέ Βάσκες.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Ο Ιρλανδός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντικ Ρος κρατήθηκε όμηρος υπό την απειλή όπλου, μαζί με αρκετά ακόμα άτομα, στη διάρκεια ληστείας στο πολυτελές ξενοδοχείο «Druids Glen Marriott» κοντά στο Δουβλίνο. Οι τρεις δράστες διέφυγαν με λεία 20.000 ευρώ και καταζητούνται ενώ ουδείς τραυματίστηκε.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ο 44χρονος Αμπχισίτ Βεζτζαζίβα, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Ταϊλάνδη, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι ο 27ος πρωθυπουργός της χώρας, μετά από ψηφοφορία της Κάτω Βουλής, εξασφαλίζοντας τη νίκη με 235 ψήφους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ