Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Συσκότιση

Με το άκουσμα της είδησης η οργή κυριαρχεί. Ενα παιδί 15 χρονών βρίσκει το θάνατο από σφαίρα αστυνομικού. Μόλις ξεπεραστούν τα πρώτα «πώς» και «γιατί», έρχεται η μεγαλύτερη οργή για ένα «γιατί» που έχει απάντηση. Φυσικά, δε βρίσκεται στις «αναλύσεις» για τον «κακό» αστυνομικό σε μια «καλή» αστυνομία. Η «ανάλυση» αυτή δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο παρά τη συνέχιση της κατάστασης που υπάρχει. Μιας κατάστασης, η οποία οδήγησε στη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου, μιας κατάστασης, η οποία δεν είναι ούτε χτεσινή, ούτε προέκυψε «ξαφνικά» και τάραξε τα «ήρεμα νερά» της «δημοκρατίας».

Από αυτή τη «δημοκρατία» διαπαιδαγωγείται η αστυνομία. Μια «δημοκρατία» που έχει κράτος, το οποίο - όσο και αν προσπαθούν να μας κάνουν να το ξεχάσουμε - δεν ανήκει σε όλους μας. Δεν είναι δυνατόν να το ξεχάσουμε. Η ίδια η πραγματικότητα, στη δουλειά, στα σχολεία, στο δρόμο, παντού, το αποδεικνύει. Η ίδια «δημοκρατία» που σε σταματάει στο δρόμο και νομίζει ότι έχει κάθε δικαίωμα πάνω σου. Η ίδια «δημοκρατία» που έχει απέναντί της τον «εχθρό λαό».

Η «δημοκρατία» τους βρίσκεται παντού. Βρίσκεται στις διαδηλώσεις χτυπώντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία, στα αστυνομικά τμήματα και στα κρατητήρια όπου εξευτελίζει τους μετανάστες, στα όπλα που εκπυρσοκροτούν, στις ζαρντινιέρες, στις εργατικές απεργίες και στις συγκεντρώσεις με πολιτικά και το όπλο, κάτω απ' το «νεανικό» μπουφάν.

Τα μισόλογα, τέτοιες ώρες, οδηγούν μονάχα στην εκτόνωση. Ο Λένιν στο γνωστό του έργο «Κράτος και Επανάσταση», αναλύοντας τη σκέψη του Μαρξ και του Ενγκελς για το κράτος, εξηγεί ότι η ανάγκη ειδικών σχηματισμών από ένοπλα άτομα (αστυνομία, μόνιμος στρατός) δεν προέκυψε από το γεγονός ότι η κοινωνική ζωή έγινε πιο περίπλοκη, ότι οι λειτουργίες διαφοροποιήθηκαν. Οπως αναφέρει αυτή «η επίκληση φαίνεται "επιστημονική" και αποκοιμίζει περίφημα το μικροαστό, συσκοτίζοντας το κύριο και βασικό: τη διάσπαση της κοινωνίας σε ασυμφιλίωτες εχθρικές τάξεις».

Αυτό προσπαθούν να κάνουν συνέχεια. Να συσκοτίσουν. Αυτά εξυπηρετούν και τα περί «σύγχρονης» και «αμυνόμενης» αστυνομίας. Πρόκειται για το συμπλήρωμα των ψευτοθεωριών περί κοινωνικών εταίρων. Το γνωστό παραμύθι που λέει ότι, δήθεν, όλοι είμαστε «ίσα» μέλη μιας κοινωνίας και αγωνιζόμαστε για το καλό της! Σύμφωνα με αυτές τις αντιλήψεις το παραμύθι της αστυνομίας που βρίσκεται στην υπηρεσία όλων μας, είναι «απλά» συμπληρωματικό.

Συσκοτίζουν για να μη συνειδητοποιούν οι εργαζόμενοι και η νεολαία ότι η ταξική πάλη συνεχίζεται. Δε θέλουν να συνειδητοποιήσουμε ότι απέναντί μας έχουμε τους πολιτικούς εκφραστές μιας τάξης, στην οποία δεν ανήκουμε, μιας τάξης που καρπώνεται αυτά που εμείς παράγουμε. Ο αυταρχισμός, η καταστολή και η καλλιέργεια του φόβου είναι δικά τους όπλα. Προσπαθούν με κάθε κομμάτι του κρατικού τους μηχανισμού να πνίξουν κάθε οργανωμένη και μαζική αντίδραση με προοπτική. Τους βολεύουν οι «ξεσηκωμοί» με τις κουκούλες. Κλείνουν τον κόσμο στα σπίτια του και αυτό θέλουν. Η ταξική πάλη συνεχίζεται με καθαρά πρόσωπα...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρυθμη κατάσταση(2009-02-27 00:00:00.0)
Κήρυκας του ευρωατλαντικού «μονόδρομου»(2006-04-12 00:00:00.0)
Το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» και ο Ελληνας πρωθυπουργός(2002-12-20 00:00:00.0)
Φιλειρηνική... Ασφάλεια!(2001-01-18 00:00:00.0)
Βρε, τον Αλέκο!(1998-09-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1997-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ