Υπόσχεται πακτωλό χρημάτων στους μεγαλοεπιχειρηματίες μέσω της «πράσινης ανάπτυξης»...
Την «εναρμόνιση» των θέσεων του ΠΑΣΟΚ με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που βάζει στο στόχαστρο τα εργασιακά δικαιώματα και προσφέρει πακτωλό εκατομμυρίων στους μονοπωλιακούς ομίλους, διαπίστωσε η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λ. Κατσέλη.
Με δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον επίτροπο για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική της ΕΕ Χ. Αλμούνια στις Βρυξέλλες, η Λ. Κατσέλη σημείωσε ότι «οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για έξοδο από την κρίση, που δημοσιοποιήθηκαν από τις 18 Νοεμβρίου, είναι συμβατές με το πακέτο μέτρων που προτείνει προς τα κράτη - μέλη η Επιτροπή».
Το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας απόλυτα τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά και τον κίνδυνο της «ύφεσης», ζήτησε και χτες διά στόματος της Λ. Κατσέλη επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση με ζεστό χρήμα και φτηνό εργατικό δυναμικό του μεγάλου κεφαλαίου. «Επιβάλλεται η λήψη στοχευμένων μέτρων για στήριξη της πραγματικής οικονομίας», ανέφερε η Λ. Κατσέλη, ενώ και χτες στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν από την κυβέρνηση «να κινηθεί στην κατεύθυνση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, για να βοηθήσουν την απασχόληση».
Η Λ. Κατσέλη στο πλαίσιο αυτό πρότεινε ένα «αναθεωρημένο και επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», το οποίο θα «αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα τον κίνδυνο ύφεσης και ανεργίας και, μεσοπρόθεσμα, τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας». Η ίδια ζήτησε «αύξηση των δημοσίων επενδύσεων» και «στήριξη της πράσινης ανάπτυξης». Οι «έξυπνες επενδύσεις», που προτείνει η ΕΕ μέσα από τη δημιουργία «εταιρικών σχημάτων μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα» για την «προώθηση των καθαρών τεχνολογιών», αποτελούν μια γερή οικονομική «ένεση» για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που θα καρπωθούν νέες φοροπαλλαγές, αλλά και κεφάλαια από τους κρατικούς προϋπολογισμούς για να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και να διατηρήσουν την υψηλή κερδοφορία τους.
Στηρίζοντας ακριβώς αυτές τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου ο Γ. Παπανδρέου, με δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον καθηγητή του «London School of Economics» Ν. Στερν, ανέφερε ότι «η "πράσινη" ατζέντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη», τονίζοντας ότι «η "πράσινη" ατζέντα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής πρότασης των σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων», υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί και μια προοπτική για να ξεπεράσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης εγκάλεσε την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί αναφορικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό και τα «φωτοβολταϊκά συστήματα», αφού δεν αξιοποιεί αιτήματα ιδιωτικών «σοβαρών επενδυτικών φορέων» που είναι έτοιμοι να πουλήσουν ενέργεια από «φωτοβολταϊκά συστήματα» στη ΔΕΗ, έναντι φυσικά αδράς αμοιβής...