Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αθλια κατάσταση στην Ειδική Αγωγή

Περίσσεψαν τα παχιά λόγια ευαισθησίας για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και τα παιδιά με αναπηρίες, όταν, τρεις μήνες πριν, η κυβέρνηση ψήφιζε το Νόμο 2699/2008 για την Ειδική Αγωγή. Τρεις μήνες μετά, η κατάσταση που επικρατεί στα ειδικά σχολεία είναι απαράδεκτη. Επιβεβαιώνονται με το χειρότερο τρόπο οι καταγγελίες του αγωνιστικού αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ότι ο νέος νόμος για την Ειδική Αγωγή θα εντείνει την ιδιωτικοποίηση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, φορτώνοντας ακόμα περισσότερα βάρη στους γονείς για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών τους, αλλά και την παραπέρα συρρίκνωση των ήδη περιορισμένων δημόσιων δομών Ειδικής Αγωγής.

Με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς, η σκληρή πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει με τον πιο δραματικό τρόπο τις ανέξοδες διακηρύξεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. Στα περισσότερα ειδικά σχολεία, καθυστέρησε για μήνες η έναρξη της σχολικής χρονιάς λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων. Μέχρι σήμερα, 700 παιδιά, μόνο στην Αττική, δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω του προβλήματος μεταφοράς τους στα σχολεία, ενώ πολλά παιδιά με βαριές αναπηρίες μένουν κλεισμένα στα σπίτια τους, γιατί δεν υπάρχει ειδικό βοηθητικό προσωπικό για τη στήριξή τους στα ειδικά σχολεία. Ξεπερνούν τις 185.000 τα παιδιά με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα, που είναι εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η μεταφορά των παιδιών στο σχολείο, το άθλιο παιχνίδι της Νομαρχίας Αθηνών και του υπουργείου Παιδείας, που κάνουν «μπαλάκι» την αγωνία των γονιών και παιδιών γι' αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο δικαίωμά τους - το να μπορούν να πάνε στο σχολείο - ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τους γονείς και εργαζόμενους του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα. Δεκαεφτά τυφλά παιδιά, που είναι εγγεγραμμένα από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο ΚΕΑΤ δεν παρακολούθησαν μέχρι σήμερα ούτε μια ώρα μάθημα, γιατί δεν υπήρχε μέσο μεταφοράς. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χρόνια τώρα, δε δίνουν λεφτά για να έχουν οι τυφλοί μαθητές βιβλία, τροφή, θέρμανση, ξεπουλάνε την περιουσία του ΚΕΑΤ, καταργούν σταδιακά το ειδικό για τυφλούς τυπογραφείο του ΚΕΑΤ και άλλες υπηρεσίες τους. Οι γονείς και εργαζόμενοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

Προχώρησαν σε κατάληψη του ΚΕΑΤ και καθημερινές κινητοποιήσεις. Συντονίζοντας αυτόν τον αγώνα, για τα προβλήματα που είναι κοινά, φορείς του αναπηρικού κινήματος, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στα ειδικά σχολεία καλούν σε συστράτευση και κοινή δράση. «Η μεταφορά των παιδιών είναι στοιχείο της λειτουργίας του ειδικού σχολείου και πρέπει να είναι εκ των προτέρων λυμένο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και ασφαλή μέσα μεταφοράς», υπογραμμίζουν οι φορείς. Και καλούν σε πάλη για να βρουν επιτέλους το δικό τους σχολείο τα 185.000 παιδιά με αναπηρία, που είναι εκτός Ειδικής Αγωγής, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή, δημόσιο και υψηλής ασφάλειας σύστημα μεταφοράς με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό, για να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στην Ειδική Αγωγή και να σταματήσουν οι ανάγκες των παιδιών με αναπηρία να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ