Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Από την ερχόμενη Δευτέρα καταθέτουν τα πολιτικά πρόσωπα

Μάρτυρας κατέρριψε τους ισχυρισμούς πως οι υπουργοί δεν ήταν ενήμεροι

Τα στελέχη της Μονής Βατοπεδίου είχαν επαφές για τις ανταλλαγές δημόσιας γης με τη λίμνη Βιστονίδα και με τους αρμόδιους υπουργούς Γεωργίας και Οικονομίας και όχι μόνο με διοικητικά στελέχη των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών.

Αυτό κατέθεσε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο εποπτεύων το - χρυσό όπως αποδεικνύεται - λογιστήριο της Μονής Βατοπεδίου, μοναχός Ευδόκιμος, καταρρίπτοντας τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι οι υπουργοί δεν ήταν ενήμεροι και απλώς επικύρωναν αποφάσεις διάφορων γνωμοδοτικών οργάνων.

Ο Ευδόκιμος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, είπε ότι ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ και το «δεξί του χέρι» Αρσένιος είχαν διαχρονικά επαφές με όλους τους υπουργούς αφού ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ποιο σκοπό είχαν οι επαφές; Την ανταλλαγή. Οταν θες να κάνεις κάτι, πηγαίνεις στον αντίστοιχο αρμόδιο υπουργό, όπως ήταν ο υπουργός Γεωργίας, ο υπουργός Οικονομικών. Αυτοί ήταν οι εμπλεκόμενοι φορείς».

Κατά τα άλλα ο λογιστής της Μονής Βατοπεδίου θύμιζε περισσότερο εκπρόσωπο πολυεθνικής εταιρείας παρά καλόγερο, αφού η κατάθεσή του περιστράφηκε γύρω από off sore εταιρείες που έχει η Μονή Βατοπεδίου, από επενδύσεις σε funds, από συναλλαγές με επιχειρηματίες επενδυτές και από τραπεζικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ της Μονής, τον αριθμό των οποίων δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν οι βουλευτές - μέλη της Εξεταστικής.

Ο Ευδόκιμος που, κατά τα άλλα, συνεχώς έλεγε ότι οι μοναχοί είναι «ακτήμονες», είπε ότι η Μονή για να παραχωρήσει τη Βιστονίδα στο δημόσιο, εισέπραξε συνολικά 68.500.000 ευρώ. Η λίμνη κοστολογήθηκε στα 62.000.000 ευρώ και άρα ακόμα και με αυτήν την αποτίμηση, η Μονή είχε καθαρό όφελος πάνω από έξι εκατομμύρια, στα οποία πρέπει να προστεθούν και τα εννιά εκατομμύρια που πήρε ως δωρεά από τους επιχειρηματίες στους οποίους πούλησε το «Ολυμπιακό Ακίνητο».

Κατά τον μοναχό, η Μονή Βατοπεδίου έπρεπε να κάνει επενδύσεις σε διάφορες εταιρείες και τράπεζες προκειμένου να μπορεί να κάνει «φιλανθρωπικό έργο»! Σε αρκετά πάντως σημεία της κατάθεσής του αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών επικαλούμενος ένοχα άρθρο του ποινικού κώδικα σύμφωνα με το οποίο ένας μάρτυρας μπορεί να μην απαντάει εάν από τις απαντήσεις προκύψουν στοιχεία που αργότερα μπορεί να επιβαρύνουν ποινικά τον ίδιο. Ο Ευδόκιμος με περισσή άνεση είπε ότι η Μονή για την παραχώρηση των οικοπέδων απευθύνθηκε σε μεγάλους επιχειρηματίες, ανέφερε σαν να ήταν μάνατζερ σε πολυεθνική ότι επενδύουν σε μετοχές (όπως της VIVARTIA και του ΟΤΕ) και σε real estate ενώ επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία Rassadel, που μετέχει σε εταιρεία που αγόρασε οικόπεδα από τη Μονή, είναι συμφερόντων της Μονής Βατοπεδίου.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο διαχειριστής του λογιστηρίου της Μονής ότι διατηρούν και στην Κύπρο τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ έχουν και μεγάλο ποσό σε κάποιο funds το οποίο δεν έχει δεσμευτεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Την ερχόμενη Δευτέρα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής μπαίνουν στο τελευταίο στάδιο, αφού αρχίζει η κατάθεση των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Τη Δευτέρα θα καταθέσουν από το ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης καθώς και από τη ΝΔ, ο υφυπουργός Οικονομίας Α. Μπέζας. Θα ακολουθήσουν οι Π. Δούκας, Ε. Μπασιάκος, Δ. Κοντός, Γ. Βουλγαράκης, Θ. Ρουσόπουλος, Σ. Τσιτουρίδης, Β. Μαγγίνας και Κ. Κιλτίδης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ