Παρουσιάστηκε χτες το επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης
Ο Τ. Αθανασόπουλος επισήμανε ότι θέλει να παραμείνει επικεφαλής της ΔΕΗ, αλλά η παραίτησή του είναι επίσης στη διακριτική ευχέρεια των δύο υπουργών που αποτελούν την «προϊστάμενη αρχή της ΔΕΗ» και σε τέτοια περίπτωση θα απεμπολήσει και την αποζημίωσή του. Προσπάθησε επίσης να υποτιμήσει το ενδεχόμενο πώλησης περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ ή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, στην περίπτωση που δε γίνουν δεκτές οι αξιώσεις της διοίκησης για τις αυξήσεις των τιμολογίων! Είναι «απευκταίες» επιλογές, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος αναφέροντας ότι εντάχθηκαν στο σχέδιο, περίπου για... τυπικούς λόγους, ώστε να είναι πλήρης η παρουσίασή του στους οικονομικούς αναλυτές!!! Ακόμη και το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας μπήκε χτες στο «τραπέζι», ως ενδεχόμενο που απορρίφθηκε από τη ΔΕΗ μόνο και μόνο λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτεί η υλοποίηση των έργων. Ωστόσο, συσχετίστηκε η εξέτασή του με το αν θα «προχωρήσουν» οι λιθανθρακικές μονάδες!
Το σχέδιο της ΔΕΗ προαναγγέλλει σοβαρές αρνητικές εξελίξεις για τα νοικοκυριά, για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση και για την ίδια τη δυνατότητά της να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες. Ο Τ. Αθανασόπουλος έφτασε να το χαρακτηρίσει «αισιόδοξο» ως προς την υλοποίησή του. Προβλέπει συνολικές επενδύσεις περίπου 13,5 - 14 δισ. ευρώ για τα επόμενα έξι χρόνια, που επιμερίζονται κατά βάση ως εξής:
Για την εξασφάλιση αυτών των ποσών η ΔΕΗ απαιτεί:
-- Εκτίναξη των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, με συνέπεια το οικονομικό «ηλεκτροσόκ» στα λαϊκά νοικοκυριά. Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ χαρακτήρισε «λογικές» τις αυξήσεις που προτείνονται μέσα από 2 εναλλακτικά σενάρια του σχεδίου για την εξαετία. Στη μία περίπτωση, όπου συμπεριλαμβάνεται το κόστος αγοράς διοξειδίου του άνθρακα, οι αυξήσεις ξεπερνούν το 40%. Στην άλλη, με δωρεάν δικαιώματα διοξειδίου, οι αυξήσεις ξεπερνούν το 25%!!! Επανέλαβε επίσης ότι στην Ελλάδα ισχύουν τα χαμηλότερα τιμολόγια της ΕΕ των «15».
-- Υπερσυμπίεση των μισθολογικών δαπανών, με περιορισμό προσωπικού και βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η μισθολογική δαπάνη προσδιορίστηκε σε 1,425 δισ. το χρόνο και εκεί θα πέσει το βάρος, με μη αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των 6.500 εργαζομένων που αναμένεται να απομακρυνθούν λόγω συνταξιοδότησης και παρεμβάσεις σε υπερωρίες, απουσίες, αύξηση παραγωγικότητας, «αναδιάρθρωση διαδικασιών». Η εντατικοποίηση, η περαιτέρω «εργολαβοποίηση» της ΔΕΗ και η αύξηση της ισχύος με λιγότερο προσωπικό, προετοιμάζουν για τα χειρότερα.
-- Μείωση των λειτουργικών δαπανών σε Παραγωγή, Μεταφορά και Ορυχεία, με άγνωστες συνέπειες στην ορθή λειτουργία των υποδομών ηλεκτρισμού.
Η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει να εξοικονομήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ το χρόνο και συνολικά 2,2 δισ. ευρώ από τη συμπίεση των δαπανών. Επίσης, θα προχωρήσει σε δανεισμό περίπου 4,5 δισ. ευρώ.