Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ερχονται... «προδιαγραφές»

Την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης στα σχέδια ενίσχυσης των επιχειρηματιών του αγροτουρισμού, με ρυθμίσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία και υποστηρικτικούς μηχανισμούς, όπως η πρώην «Αγροτουριστική ΑΕ» που μετονομάστηκε σε «ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ» («Αγροτικός Τουρισμός και Ηπιες Μορφές Αναψυχής ΑΕ»), εξέφρασε χτες ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλος, σε εκδήλωση του ιδρύματος Λαμπράκη, στη διάρκεια της οποίας παραδόθηκε στο υπουργείο DVD δικής του παραγωγής για τον αγροτουρισμό.

Παρ' ότι είναι σχετικά περιορισμένος ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων που εντάσσονται στον αγροτουρισμό (1.569 είναι οι μονάδες που προβάλλονται από τη σχετική πύλη στο ίντερνετ, όπως είπε η πρόεδρος της ΑΓΡΟΤΗΜΑ Μ. Παπασταύρου), είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει «ανταγωνιστικές δραστηριότητες». Σε τέτοιες, εξάλλου, αποσκοπεί και το Ιδρυμα Λαμπράκη, που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον κλάδο, ο οποίος αναμένεται τα επόμενα χρόνια να κερδίσει σημαντικό μερίδιο στην τουριστική αγορά. Οι όροι και προϋποθέσεις για τη δραστηριοποίηση σε αυτόν, θα κρίνουν και το μέλλον των μικρών επιχειρηματιών και των μονάδων τους. Ηδη το υπουργείο προωθεί «ποιοτικές και λειτουργικές προδιαγραφές» και είναι ευνόητο από πού παίρνει συμβουλές.

Ο Α. Σπηλιωτόπουλος δεν απέφυγε πάντως να προσεγγίσει με ελαφρότητα - ενδεχομένως και συνειδητή - το θέμα του αγροτουρισμού, της «περιφερειακής ανάπτυξης» και του ξεκληρίσματος της φτωχής αγροτιάς από την πολιτική της ΕΕ, λέγοντας ότι «πρακτικά, είναι πολύ πιο προσοδοφόρο για τον οποιοδήποτε να μείνει στη γη του, να μείνει στην ύπαιθρο και εκεί να στήσει μια επιχείρηση με τη δική μας καθοδήγηση και τη βοήθειά μας, παρά να έρθει στα αστικά κέντρα ελπίζοντας ότι θα βρει μια θέση εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ