Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Νέες αρνητικές αποφάσεις για την αγροτιά

Καμία ελπίδα για τους καπνοπαραγωγούς που χάνουν τη μισή επιδότηση από το 2010

Στη χειροτέρευση του αντιαγροτικού πλαισίου της νέας ΚΑΠ προχώρησε χτες το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ με την ψήφιση των προτάσεων του «ελέγχου υγείας», σε συνέχεια των όσων ψηφίστηκαν το 2003 και το 2004. Με την ψήφιση των νέων αυτών αντιαγροτικών μέτρων, η υπάρχουσα κατάσταση για την αγροτιά αναμένεται να επιδεινωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν πάρθηκε κανένα μέτρο ούτε για τη στοιχειώδη στήριξη και την ενίσχυση της αγροτιάς, ενώ οι καπνοπαραγωγοί, σε συνέχεια των όσων ψηφίστηκαν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις Βρυξέλλες, χάνουν από το 2010 το 50% των επιδοτήσεών τους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έβγαλε χτες μια «θολή» ανακοίνωση, επιδιώκοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις και ταυτόχρονα να πει ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Ειδικά στο θέμα του καπνού ο Ευάγ. Μπασιάκος, αντί να βγει ξεκάθαρα και να πει τι ακριβώς έγινε και τι ακριβώς θα συμβεί, το γύρισε στις επικοινωνιακές «αλχημείες». Εφτασε σε σημείο να υποστηρίζει ότι «ποσό που ξεπερνά το 70% του συνόλου της ενίσχυσης θα καταβάλλεται άμεσα μέχρι το 2013 σε όλους τους καπνοπαραγωγούς, το δε υπόλοιπο θα αποδίδεται μέσα από προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης». Ομως στην απόφαση της Κομισιόν αναφέρεται ξεκάθαρα ότι παραμένει ως έχει ό,τι είχε αποφασιστεί τον Απρίλη του 2004, υπενθυμίζοντας πως ισχύει ό,τι αναφέρεται στο βασικό κανονισμό της ΚΑΠ (1782/2003 άρθρο 143ε) όπου το 50% των κονδυλίων που δινόταν την περίοδο 2000-2002 για τις ενισχύσεις του καπνού πηγαίνει από το οικονομικό έτος έτος 2011 στο πρόγραμμα ανάπτυξης της υπαίθρου (δεύτερος πυλώνας) και τα χρήματα αυτά θα δίνονται στις καπνοπαραγωγικές περιοχές. Μένει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πει πώς αυτά τα χρήματα θα πάνε στους καπνοπαραγωγούς και με ποιους τρόπους...

Ο υπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει ως θετική εξέλιξη ότι η περικοπή των επιδοτήσεων για τη μεταφορά και άλλων κονδυλίων στο δεύτερο πυλώνα έγινε 10%, από 13% που αρχικά πρότεινε η Κομισιόν, ενώ τώρα είναι 5%. Επίσης η αύξηση των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων κατά 1% ετησίως για την περίοδο 2009-2013 δεν έχει να προσφέρει τίποτα, αφού η Ελλάδα δεν καλύπτει ούτε την ποσόστωση των 820.000 τόνων και σε καμία περίπτωση τις εγχώριες ανάγκες, που ξεπερνούν τους 1.200.000 τόνους. Κι αυτό συμβαίνει γιατί οι όροι και οι συνθήκες είναι αρνητικοί, για να μπορούν να παράγουν και να έχουν βιώσιμο εισόδημα οι μικρομεσαίοι αγελαδοτρόφοι.

Κι ενώ οι τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα καταρρέουν, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ψήφισε την κατάργηση σε ό,τι είχε απομείνει από παρέμβαση. Διατηρείται η παρέμβαση στο γάλα - σκόνη και στο βούτυρο υπό προϋποθέσεις και τυπικά διατηρείται και στα δημητριακά (σκληρό στάρι, κριθάρι, σόργος) και το ρύζι, αλλά η τιμή ορίζεται για τα προσεχή χρόνια στο μηδέν. Τιμή παρέμβασης θα υπάρχει μόνο στο μαλακό στάρι - από 1η Νοέμβρη έως 31 Μάη κάθε χρόνο, στο εξευτελιστικό ποσό των 10,13 λεπτών το κιλό και για ανώτατη ποσότητα, που μπορεί να πάει στις αποθήκες της παρέμβασης, τα 2 εκατ. τόνους για το σύνολο των κρατών - μελών της Κοινότητας. Δηλαδή σαν να μην υπάρχει τίποτα. Κι αυτή την περίοδο η παρέμβαση έπρεπε να τονωθεί και να ενισχυθεί σε όφελος των παραγωγών.

Στο μεταξύ «εν χορώ» ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΠΑΣΕΓΕΣ καταδίκασαν χτες με ανακοινώσεις τους τη ...«διαχειριστική ανικανότητα» της κυβέρνησης, χύνοντας «κροκοδείλια δάκρυα» για το μέλλον των καπνοπαραγωγών. Φυσικά, κανείς τους δεν τόλμησε να ψελλίσει το παραμικρό για την ΚΑΠ της ΕΕ - την οποία το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε ως κυβέρνηση το 2003, η ΠΑΣΕΓΕΣ έλεγε «καλώς να 'ρθει» και ο ΣΥΝ δεν ήθελε την ανατροπή της, αλλά τη μετατροπή της σε... «φιλική» προς τον αγρότη, σπέρνοντας, κατά την προσφιλή τους τακτική, αυταπάτες στη χειμαζόμενη ελληνική μικρομεσαία αγροτιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ