Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Πλήρης κάλυψη στον αντικομμουνισμό και τη μισαλλοδοξία

Συνέχιση του «αγώνα» των ταυτοτήτων και πλήρη κάλυψη και στην ουσία υιοθέτηση του προχτεσινού κηρύγματος μισαλλοδοξίας και αντικομμουνισμού του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου για «παιδομάζωμα» και «συμμοριτοπόλεμο», αποφάσισε χτες η Ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου. Για το θέμα αυτό, η Ιερά Σύνοδος με χτεσινή ανακοίνωσή της, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χωρίς βέβαια να παίρνει καμία απόσταση από το εμπρηστικό κείμενο που κατόπιν παραγγελίας της συνέταξε και παρουσίασε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας. Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται ότι πρόκειται για όρους της εποχής που χρησιμοποιούνται σε παλιά κείμενα. Για τη δε παρέμβασή της στο Κυπριακό, η Ιερά Σύνοδος διεκδικεί να έχει γνώμη η Εκκλησία για το θέμα.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, που ρωτήθηκε σχετικά χτες, είπε: «Πιστεύουμε ότι η επιχειρούμενη πολιτικοποίηση των λειτουργιών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας δε συνάδει με την πνευματική και κοινωνική αποστολή της. Ταυτόχρονα, μπορεί να πει κανείς, ότι δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση της πολιτικής από τα αρμόδια όργανα της συντεταγμένης ελληνικής δημοκρατικής πολιτείας». Αντιδράσεις υπήρχαν και από τα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου Τύπου, Θ. Ρουσόπουλου, ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση που την κατηγορεί για «αλαζονική συμπεριφορά» και δηλώνει ότι η ίδια «δε σχολιάζει τα εσωτερικά της Εκκλησίας». Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «πολιτική παρέμβαση» σχετικά με το Κυπριακό και επισημαίνει ακόμα ότι «είναι δυσάρεστη και επικίνδυνη η ταύτιση της Ιεραρχίας με ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις».

Οσον αφορά το θέμα των ταυτοτήτων, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έβαλε, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, σε ψηφοφορία το ερώτημα προς τους ιεράρχες για το ποιος θέλει να διακοπεί η διαδικασία συλλογής υπογραφών. Η μόνη διαφωνία που εκφράστηκε είναι του μητροπολίτη Ιωαννίνων, Θεόκλητου.

Είχε προηγηθεί εισήγησή του αρχιεπισκόπου, ο οποίος επιχείρησε να καθησυχάσει, λέγοντας «μην ανησυχείτε, δε θα κάνουμε Επανάσταση, δίνουμε όμως τον υπέρ πάντων αγώνα». Για να προσθέσει: «Δεν υποχωρούμε, γιατί εάν το πράξουμε θα είμαστε κατάπτυστοι». Διευκρίνισε ακόμα ότι η Εκκλησία δε συνιστά στους πιστούς να μην παραλαμβάνουν τις νέες ταυτότητες, αλλά να γράφουν δίπλα στην υπογραφή τους Χ.Ο. (Χριστιανός Ορθόδοξος). Επίσης, μίλησε για μια «άθεη ιντελιγκέντσια που παρασύρει τον πρωθυπουργό» και επιτέθηκε κατά των μέσων ενημέρωσης που τα κατηγόρησε για «πρωτοφανή αντιεκκλησιαστική μανία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ