Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
«Αναθέρμανση» σχέσεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τηρώντας ίσες διπλωματικές αποστάσεις αλλά, ουσιαστικά, «κλίνοντας» προς ανατολάς, ο Γάλλος Πρόεδρος και προεδρεύων της ΕΕ, Νικολά Σαρκοζί, ολοκλήρωσε τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η ευρω-ρωσική συνάντηση κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια, εστίασε την προσοχή της στα σχέδια ανάπτυξης αντιπυραυλικής ασπίδας από τις ΗΠΑ πάνω από την Ευρώπη, στη διεθνή οικονομική κρίση, στην τωρινή κατάσταση στη Ν. Οσετία και στις οικονομικές σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας.

Να μην προχωρήσει στην ανάπτυξη πυραύλων στο ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα, στα σύνορα με την Πολωνία, πριν πραγματοποιηθεί ευρεία σύνοδος προκειμένου να τεθούν «νέα θεμέλια για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, μέσα στους πρώτους μήνες του 2009, ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο ο Νικολά Σαρκοζί. Ο προεδρεύων της ΕΕ δήλωσε ότι έλαβε θετική απάντηση από το Ρώσο Πρόεδρο που εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί με την ΕΕ «για μια νέα πανευρωπαϊκή ασφάλεια».

Προφανώς, η «θετική» απάντηση του Μεντβέντεφ σχετίζεται με την αποστροφή Σαρκοζί ότι «η ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ δε θα φέρει ασφάλεια στην Ευρώπη αλλά αντίθετα θα περιπλέξει την κατάσταση και θα οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση στα ζητήματα της ασφάλειας». Η συγκεκριμένη δήλωση Σαρκοζί, που είναι και η πρώτη σαφής επίκριση από σύμμαχο των ΗΠΑ, έγινε δεκτή με χαμόγελο ικανοποίησης από τον Ρώσο Πρόεδρο.

Για ικανοποιητική «εγγύτητα» θέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ ως προς τη διεθνή οικονομική κρίση έκανε λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτηρίζοντας «σημαντικές τις ρωσικές απόψεις». Επίσης, προανήγγειλε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών για την ενίσχυση της συνεργασίας τους, που είχαν «παγώσει», τον Αύγουστο, εξαιτίας του πολέμου στη Γεωργία.

Πάντως, οι δύο άνδρες δε φάνηκαν να συμφωνούν στο κατά πόσο πρέπει να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από δύο περιοχές της νότιας Οσετίας (την κοιλάδα Αχαλγκόρι και Κοντόρι).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ