Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Επαναβεβαιώνει την αντιλαϊκή της στρατηγική

Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Την πρόθεση της ΕΕ να πληρώσουν οι εργαζόμενοι το τίμημα της κρίσης ξεκαθάρισε κατά τη χτεσινή ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ως προεδρεύων της Ενωσης για το τρέχον εξάμηνο και επιχειρώντας έναν απολογισμό της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της περασμένης βδομάδας. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο Ν. Σαρκοζί ζήτησε μια «ενωμένη - ισχυρή ΕΕ», που θα στηρίξει τους τραπεζίτες και όχι τους λαούς, ενώ ισχυρίστηκε ότι η στάση των Βρυξελλών απέναντι στον πόλεμο στον Καύκασο ήταν «θετική, με στόχο να σταματήσει τον πόλεμο» και να μην ακολουθήσει τις ΗΠΑ όπως στην περίπτωση της Βοσνίας...

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας ο απερχόμενος προεδρεύων της ΕΕ, ζήτησε από τα κράτη - μέλη να συνειδητοποιήσουν ότι είναι «συμπληρωματική στο ΝΑΤΟ». Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις κλιματικές αλλαγές, την Ενωση για τη Μεσόγειο, την ενέργεια, αλλά και το Ιρλανδικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, που αποτελεί τη μετάλλαξη του ευρωσυντάγματος, δηλώνοντας την «πεποίθησή» του ότι η επανάληψη του δημοψηφίσματος θα καταφέρει να «πείσει» τον Ιρλανδικό λαό να αποδεχτεί τη Συνθήκη...

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, χαρακτήρισε «εντυπωσιακά τα αποτελέσματα» της γαλλικής προεδρίας, ενώ αντίστοιχες ήταν οι τοποθετήσεις των προέδρων των πολιτικών ομάδων του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, που μίλησαν για «επιτυχίες και ενθουσιασμό», στις ενέργειες που διέκριναν τη γαλλική προεδρία.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου για το παρόν εξάμηνο σχολίασε σε δήλωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Ν. Σαρκοζί και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής M. Μπαρόζο, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου στις 11 και 12 Δεκέμβρη 2008, σηματοδοτούν την ένταση της αντιλαϊκής επιδρομής της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων - νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών - και του κεφαλαίου, ενάντια στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να ρίξουν τα βάρη της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος στους εργαζόμενους, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων.

O N. Σαρκοζί παρουσίασε το τρίπτυχο της κοινής αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη έθεσε τις εξής προτεραιότητες: Παρά τις διαφωνίες και αντιθέσεις λόγω της ανισόμετρης οικονομικής καπιταλιστικής ανάπτυξης στα κράτη - μέλη προέχει η «ενότητα» των αστικών κυβερνήσεων για την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, προβάλλοντας το σύνθημα «ενωμένη Ευρώπη - ισχυρή Ευρώπη». Ο Ν. Σαρκοζί συνεχίζοντας την ομιλία του αποσαφήνισε πλήρως ότι κάτω από το σύνθημα «ενωμένη Ευρώπη - ισχυρή Ευρώπη» εννοεί ισχυρούς τραπεζίτες, βιομήχανους εφοπλιστές, μονοπώλια και αδύνατη εργατική τάξη, γενικότερα τα λαϊκά στρώματα, ευάλωτοι οι εργαζόμενοι στις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας.

Αμεση προτεραιότητα η ενίσχυση με ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, των εργαζομένων. Σάρωμα των θεμελιωδών κατακτήσεων των εργαζομένων, γενίκευση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του απλήρωτου χρόνου δουλειάς, δηλαδή επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με την προώθηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας και την εμβάθυνσή της μετά το 2010. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στην «πράσινη οικονομία» και την αξιοποίηση της «Ενωσης για τη Μεσόγειο» για τη διείσδυση των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων, στις αγορές των μεσογειακών τρίτων χωρών, με στόχο την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των λαών τους.

Το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος αποτελεί πεδίο ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στα ίδια τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, της συνεργασίας με το NATO, την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων και δυνατοτήτων της ΕΕ για αποτελεσματικότερες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στον κόσμο, ώστε να ενισχυθούν οι θέσεις των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ στην ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη για το μοίρασμα των παγκόσμιων αγορών.

O Γάλλος Πρόεδρος φρόντισε να τονίσει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου στην εφαρμογή πάση θυσία της Συνθήκης της Λισαβόνας, του μετονομασμένου «ευρωσυντάγματος» - αναγκαίου για την εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, τη συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων, την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Αποδεικνύοντας την αποστροφή και τη βαθιά περιφρόνηση της ΕΕ και των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κυβερνήσεων των κρατών - μελών της στη βούληση των λαών - όταν αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις επιλογές τους - η Γαλλική Προεδρία μετέφερε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να οδηγήσει τον ιρλανδικό λαό σε όσα δημοψηφίσματα χρειαστούν, ώστε να σκύψει τελικά το κεφάλι και να πει το NAI της υποταγής στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Οι δηλώσεις της Γαλλικής Προεδρίας χαιρετίστηκαν από τη μεγάλη συμμαχία συντηρητικών, σοσιαλδημοκρατών, φιλελευθέρων στους οποίους ο Ν. Σαρκοζί απέδωσε τα εύσημα για τη συνεπή στήριξη και συμβολή τους στην ιμπεριαλιστική στρατηγική της ΕΕ, στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Οι δηλώσεις της Γαλλικής Προεδρίας έδειξαν για ακόμη μία φορά ότι η ΕΕ - η διακρατική αυτή ιμπεριαλιστική ένωση του κεφαλαίου - είναι εχθρός των λαϊκών συμφερόντων, αντίπαλος των λαών.

H ενίσχυση του αυξανόμενου, μέσα στους ευρωπαϊκούς λαούς, ρεύματος αμφισβήτησης της ΕΕ, η μετατροπή του σ' ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα απειθαρχίας, ανατροπής και ρήξης με το ίδιο το αντιδραστικό οικοδόμημά της είναι η μοναδική ελπίδα να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους λαούς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ