Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις

ΡΩΜΗ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές βγήκαν ξανά χτες στους δρόμους της Ρώμης μαζί με το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων διαμαρτυρόμενοι κατά των σχεδίων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων, αυτές προβλέπουν περικοπές κατά 1,5 δισ. που προορίζονται κάθε χρόνο για τα πανεπιστήμια, δραστικές περικοπές διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, κατάργηση μαθημάτων, ενώ η παρέμβαση των επιχειρήσεων προωθείται ως λύση...

Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει μαζικές γενικές συνελεύσεις σε σχολές, με αποφάσεις για αποχή από τα μαθήματα, κινητοποιήσεις, αποκλεισμό δρόμων και καταλήψεις, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς, κυρίως εκεί όπου εργάζονται φοιτητές.

Το χτεσινό πανιταλικό συλλαλητήριο στη Ρώμη, όπως και οι προηγούμενες διαμαρτυρίες των μαθητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (με περικοπή 7,8 δισ. δολαρίων από τον προϋπολογισμό, μείωση των ωρών διδασκαλίας από 20-31 σε 24 ώρες εβδομαδιαίως κ.ά.) είχαν ως κύριο σύνθημα «εμείς την κρίση σας δεν την πληρώνουμε» καθώς επιχειρούνται να συνδεθούν οι μεταρρυθμίσεις με την οικονομική κρίση. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας καθώς και από Ιταλούς ερευνητές και φοιτητές που σπουδάζουν στη Γερμανία, στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με παρέμβαση των μελών και των φίλων της ΚΝΕ στην Ιταλία δημιουργήθηκε μπλοκ Ελλήνων φοιτητών που συμμετείχε μαζικά και στη χτεσινή πανιταλική κινητοποίηση της Ρώμης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ