Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ για τις απολύσεις

Μαζική εξόρμηση στα Οινόφυτα, πικετοφορία στην Κόρινθο και καταγγελία για τις μεθοδεύσεις στον ΟΔΙΕ από τις ταξικές δυνάμεις

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να εμφανίσει, με αλχημείες, μείωση του αριθμού των ανέργων, ανακοινώνοντας για τον Αύγουστο ποσοστό ανεργίας 7,1% σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, οι εργαζόμενοι, στο όνομα της κρίσης, έρχονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες, τη μείωση των ημερών εργασίας.

Χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Βοιωτία και το Κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου στο νομό πραγματοποίησαν εξόρμηση έξω από τα εργοστάσια «ΕΛΒΑΛ» και «ΧΑΛΚΟΡ» του Ομίλου «ΒΙΟΧΑΛΚΟ», στην επιχείρηση «ΜΑΪΛΗΣ» και αλλού, στα πλαίσια των παρεμβάσεων που πραγματοποιούν στα εργοστάσια της περιοχής, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν ταξική απάντηση στην επίθεση που δέχονται. Το τελευταίο διάστημα, στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων οι εργοδότες προχωρούν σε απολύσεις και διαθεσιμότητες με πρώτα θύματα τους μετανάστες, προκειμένου να διατηρήσουν με κάθε τρόπο την τεράστια κερδοφορία που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η «ΒΙΟΧΑΛΚΟ» την περίοδο 2006-2007 είχε δηλωμένα 437 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη!

Οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλουν ότι στα εργοστάσια του Ομίλου καταστρατηγείται κάθε εργασιακό δικαίωμα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που μέχρι πρόσφατα δούλευαν επτά μέρες τη βδομάδα, 12 ώρες τη μέρα, χωρίς σταματημό. Σε διάφορα εργοστάσια, η εργοδοσία βαφτίζει «εργολάβο» έναν εργάτη ο οποίος υποτίθεται ότι αναλαμβάνει μέρος ενός έργου και εμφανίζεται σαν ο εργοδότης όσων απασχολούνται σε αυτό. Οταν η διοίκηση θέλει να κάνει απολύσεις, καταργεί την εργολαβία με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει πλέον αντικείμενο εργασίας!

Στον «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙ», όπου απασχολούνται περίπου 240 εργαζόμενοι, η πλειοψηφία στο Σωματείο αποδέχτηκε προχτές πρόταση της εργοδοσίας να μειωθούν, εμμέσως, οι μέρες εργασίας. Δηλαδή, όσοι εργαζόμενοι έχουν υπόλοιπο αδείας να τους δίνεται την Παρασκευή μία μέρα άδεια και όσοι δεν έχουν να πηγαίνουν στο εργοστάσιο μόνο για συντήρηση. Η ίδια επιχείρηση απέλυσε στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη έναν εργαζόμενο που δούλευε στο εργοστάσιο 17 χρόνια. Στη «ΒΙΝΤΕΡ», η εργοδοσία από τον περασμένο Ιούνη βγάζει σε διαθεσιμότητα πέντε μέρες το μήνα τους 100 εργαζόμενους. Τις μέρες της διαθεσιμότητας οι εργαζόμενοι παίρνουν μόνο το 60% των αποδοχών και ταυτόχρονα βρίσκονται σε επιφυλακή αν η εργοδοσία τους χρειαστεί για δουλειά.

Σε ΟΔΙΕ και «Φουλγκόρ»

Σε 28 απολύσεις συμβασιούχων που για χρόνια δούλευαν με το άθλιο καθεστώς των συμβάσεων μιας μέρας προχώρησε και ο Οργανισμός Διοργάνωσης Ιπποδρομιών Ελλάδας. Το ΠΑΜΕ ζητάει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους απολυμένους και καταγγέλλει τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την ΕΕ για τις άθλιες εργασιακές σχέσεις που έχουν δημιουργήσει. Τέλος, αύριο Παρασκευή 14 Νοέμβρη, στις 5.30 μ.μ., η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ στο Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΦΟΥΛΓΚΟΡ», διοργανώνει πικετοφορία στα Περιβολάκια, στην Κόρινθο, ενάντια στις έξι απολύσεις και τις 45 διαθεσιμότητες στις οποίες προχώρησε πριν λίγες μέρες η εργοδοσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εβαλε «λουκέτο» ο Στασινόπουλος(2012-05-10 00:00:00.0)
Αντιπαλεύουν σταθερά τα σχέδια ομαδικών απολύσεων(2009-10-15 00:00:00.0)
Απολύσεις στο όνομα της κρίσης(2008-11-20 00:00:00.0)
Τσακίζουν δικαιώματα στο όνομα της κρίσης(2008-11-05 00:00:00.0)
Προκλητικοί εργοδοτικοί ισχυρισμοί(2000-11-17 00:00:00.0)
Απολύσεις και «μαύρη» εργασία(2000-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ