Σε ρόλο υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής η παράταξη της ΝΔ στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ
Ο πρόεδρος της ΔΑΠ, Μ. Κασσελάκης, σε συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε ως «δικαίωση» της ΔΑΠ τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου που νομιμοποιεί τα ΚΕΣ και επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ που άφησε το θέμα να χρονίζει. Η ταύτιση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με την κυβερνητική πολιτική επιχειρήθηκε μάλιστα να αμβλυνθεί, με παρατηρήσεις του στιλ «δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε καμία διαδικασία αυθαίρετης εξομοίωσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων που απορρέουν από τα πτυχία μας με αμφιβόλου προέλευσης πιστοποιητικά» και με προτάσεις που... τελικά διευκολύνουν την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας.
Ως λύση, ο πρόεδρος της ΔΑΠ πρόβαλε την αναθεώρηση του άρθρου 16, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, ότι «δυστυχώς, θα περιμένουμε άλλα πέντε χρόνια, πριν ξεκινήσει πάλι η διαδικασία αναθεώρησης του άρθρου 16»... Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας μιλώντας σε ημερίδα για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, με ανάλογη επιχειρηματολογία δήλωνε ότι «η καλύτερη άμυνα και προάσπιση των αρχών και των αξιών της ελληνικής Παιδείας, αφού αναβλήθηκε η αναθεώρηση του άρθρου 16, που θα μπορούσε να μας δώσει λύσεις στο χώρο της εθνικής μας κυριαρχίας στον τομέα της εκπαίδευσης, λόγω της ιδεοληψίας ή του φόβου κάποιων πολιτικών δυνάμεων, είναι η θεσμοθέτηση ενός νόμου που θα ελέγχει αυτό το χώρο θέτοντας τους κανόνες λειτουργίας και πραγματοποιώντας διαρκή έλεγχο και αξιολόγηση στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης».
Σε ό,τι αφορά τα συγγράμματα, τη στιγμή που οι φοιτητές καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τα απαραίτητα για τις σπουδές τους, η ηγεσία της ΔΑΠ χτες περιορίστηκε να κάνει λόγο για «ανεπιείκεια» από πλευράς της κυβέρνησης αναφερόμενη στο πλαφόν του υπουργείου για ένα μόνο σύγγραμμα δωρεάν ανά μάθημα. Η ΔΑΠ έδειξε και χτες ότι στέκεται απέναντι στους αγώνες που γεννά η δικαιολογημένη αγανάκτηση των φοιτητών, ενώ - αφού αναπαράγει πλήρως την κυβερνητική πολιτική - βλέπει τον αντίπαλο στο πρόσωπο της ΠΚΣ. Ηταν χαρακτηριστική η απάντηση του προέδρου της ΔΑΠ για το σημερινό συλλαλητήριο, όταν δήλωσε την άρνηση της ΔΑΠ να πάρει μέρος «σε μια πορεία που διοργανώνει η ΠΚΣ». Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η παράταξη της πλειοψηφίας στο χώρο των πανεπιστημίων αξιοποιείται σαν δεκανίκι για τη στήριξη και την προπαγάνδιση μιας πολιτικής που επιτίθεται στα δικαιώματα των φοιτητών και αναδεικνύεται η ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στο φοιτητικό κίνημα.