Και το περίεργο είναι ότι ο Μιχάλης δεν ξεμένει. Διαθέτει ένα αστείρευτο χρυσωρυχείο, που του επιτρέπει να δίνει συνεχώς. Ο νεαρός μέσα στην ατυχία του έχει και μια τύχη να συναντήσει το θείο Μιχάλη μέσα στο Ιδρυμα και να διασταυρωθεί μαζί του όταν πια έχει ενηλικιωθεί. Οταν πια είναι ένας παραβάτης. Και ο Μιχάλης θα παίξει το ρόλο που όφειλαν να είχαν παίξει οι ανύπαρκτοι γονείς, τα άσυλα, τα ιδρύματα και σωφρονιστήρια. Θα απλώσει το χέρι του στο νεαρό για να εμποδίσει την κατρακύλα. Θα του δώσει στέγη, τροφή, θα του βρει δουλειά, θα τον πείσει να πάει σε νυχτερινό σχολείο και θα προσπαθήσει να τον κάνει έναν τίμιο άνθρωπο που ζει και νοιάζεται για το σύνολο. Και το πετυχαίνει. Το παρελθόν, όμως, εμφανίζεται τη στιγμή που λησμονιέται και ένα παλιό παράπτωμα του νεαρού έρχεται να τον κυνηγήσει. Να τον καταστρέψει. Ο Νόμος Τιμωρός ετοιμάζεται να του επιτεθεί. Ο Μιχάλης επισκέπτεται ο ίδιος τον εκπρόσωπο του Νόμου, τον προσωπικό Ιαβέρη του προστατευόμενού του, τον αστυνόμο Λέρτα.
Και τότε ακολουθεί μια εξαιρετική στιχομυθία, μικρό απόσπασμα της οποίας παραθέτω:
-- Και πώς θα ήθελες, δηλαδή, εσύ το Νόμο, κύριε Καναρίδη;
-- Να μην κρατάει το ρομφαία της τυφλής τιμωρίας, της εκδίκησης ουσιαστικά αυτού που παρανόμησε. Να μη γίνεται ο καταστροφέας του, κλείνοντάς τον σε μια άθλια φυλακή, αλλά να γίνει αναστηλωτής του.
Ο Τάσος Αυγερινός, με την προσωπική, αλλά και δημοσιογραφική πείρα που διαθέτει, δεν είναι κάποιος που ζει σε έναν ωραίο κόσμο, αγγελικά πλασμένο.
Αντίθετα, γνωρίζει την Εξουσία, όπως γνωρίζει και τους ανθρώπους που ζουν βίους ελάσσονες. Γνωρίζει το Νόμο, αλλά και την παρανομία, τους μεγάλους παραβάτες που δεν τους αγγίζει ο Νόμος. Ο συγγραφέας ξέρει πώς λειτουργούν τα προαναφερθέντα, με λίγα λόγια έχει πλήρη γνώση της πραγματικότητας και την καταγγέλλει με το δικό του τρόπο. Την περιγράφει, τις περισσότερες φορές χωρίς χαρακτηρισμούς αλλά σχολιάζοντάς την. Τους ήρωές του, όμως, τους ψάχνει με το μικροσκόπιο, χωρίς να αδιαφορεί για τον περιβάλλοντα χώρο. Αντίθετα, τον καταγράφει λεπτομερώς, για να αποδείξει ότι ένα καθαρό ανθρώπινο κόσμημα μπορεί να βρίσκεται και σ' έναν τενεκέ απορριμμάτων.