Κυριακή 9 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΕΣ
Μακρινοί άγνωστοι κόσμοι

Οι περισσότεροι από τους 307 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα να περιφέρονται γύρω από μακρινά άστρα, δε μοιάζουν καθόλου με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Περιλαμβάνουν φουσκωμένες αεριώδεις σφαίρες, μεγάλες παγωμένες μπάλες και απίστευτα καυτά ουράνια σώματα, που χωρίς να είναι αστέρια συχνά έχουν υψηλότερη θερμοκρασία από κάποιες κατηγορίες άστρων. Αν οι αστρονόμοι δυσκολεύονται μια φορά να κατατάξουν τα σώματα που περιφέρονται σε τροχιές γύρω από τον Ηλιο, δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να κατατάξουν την ποικιλομορφία και τα ακραία χαρακτηριστικά των εξωπλανητών.

Το κυριότερο εργαλείο για τον εντοπισμό αυτών των μακρινών και τόσο παράδοξων κόσμων είναι η μέθοδος της ακτινικής ταχύτητας, που ανιχνεύει τις ανεπαίσθητες μπρος - πίσω κινήσεις ενός αστεριού, τις οποίες προκαλεί η έλξη ενός πλανήτη που περιφέρεται γύρω του. Επειδή ο πλανήτης πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος για να προκαλεί ανιχνεύσιμες μετακινήσεις του άστρου, με τη μέθοδο αυτή δεν μπορούν να ανιχνευτούν μικροί εξωπλανήτες.

Μια νεότερη τεχνική, που ονομάζεται βαρυτικός μικροεστιασμός, εντοπίζει τους εξωπλανήτες παρακολουθώντας πώς η βαρύτητά τους ενισχύει στιγμιαία το φως ενός πιο μακρινού άστρου που βρίσκεται περίπου στην ίδια ευθεία παρατήρησης. Η μέθοδος αυτή υπόσχεται την ανακάλυψη εξωπλανητών με μέγεθος ανάλογο με αυτό της Γης, καθώς και πληροφοριών που θα βοηθήσουν στην κατάταξή τους στην κατοικήσιμη ή μη κατοικήσιμη περιοχή γύρω από το άστρο τους.

Μια τρίτη μέθοδος, που έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στηρίζεται στην περιοδική ελαφρά μείωση της φωτεινότητας των άστρων, καθώς κάποιος μεγάλος πλανήτης περνάει μπροστά τους. Προϋποθέτει, βεβαίως, η ευθεία παρατήρησης του άστρου από τη Γη να βρίσκεται πάνω στο επίπεδο της τροχιάς του εξωπλανήτη, ή ο εξωπλανήτης να κινείται πολύ κοντά στο άστρο.

Ο γρήγορος ρυθμός ανακάλυψης νέων εξωπλανητών σημαίνει ότι ο αριθμός 307 μπορεί να έχει ξεπεραστεί την ώρα που δημοσιεύονται αυτές οι γραμμές. Καθώς οι αστρονόμοι επικεντρώνουν στους εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη Γη, ανακαλύπτουν ότι τα εξωγήινα τοπία είναι πιο παράξενα και ποικιλόμορφα απ' ό,τι μπορούσε να φανταστεί ο οποιοσδήποτε.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επτά πετρώδεις πλανήτες, τρεις στην κατοικήσιμη ζώνη!(2017-02-25 00:00:00.0)
Η Ηρα ξεκινά να περιεργάζεται τον Δία(2016-09-04 00:00:00.0)
Εξωπλανήτης στο μέγεθος της Σελήνης!(2013-02-24 00:00:00.0)
Κοντινή υπερμεγέθης - Γη με νερό!(2009-12-25 00:00:00.0)
Πρώτες φωτογραφίες εξωπλανητών!(2008-12-21 00:00:00.0)
Σε αναζήτηση εξωπλανητών παρόμοιων με τη Γη(2007-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ