Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2001
Δεδομένη η λιτότητα για μισθούς - συντάξεις

Ολοκληρώνονται οι διεργασίες και διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση των μεγεθών του νέου προϋπολογισμού, που στο σκέλος των εσόδων θα τα παίρνει και πάλι από τους πολλούς και οικονομικά  ασθενείς, για να τα ξαναμοιράσει απλόχερα στους λίγους και πλούσιους

Τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού λιτότητας σε μισθούς - συντάξεις, σε περίοδο μάλιστα μεγέθυνσης του ΑΕΠ, ενέκρινε χτες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μια ημέρα πριν από την πανελλαδική απεργία που καλύπτει τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ.Παπαντωνίου, οι υφυπουργοί Α.Φωτιάδης, Γ.Δρυς και Χρ. Πάχτας καθώς και οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισοδηματική πολιτική για το 2001 θα κινηθεί στα όρια ασφυξίας, που είχε ανακοινώσει στην ΑΔΕΔΥ ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Δρυς. Δηλαδή, ονομαστικές αυξήσεις 2,2% στους μισθούς και 3,8 - 4% στις συντάξεις. Παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, δικαιολόγησαν μάλιστα τη θέση για συνέχιση της «σφικτής» εισοδηματικής πολιτικής με το επιχείρημα ότι έτσι θα αντιμετωπίσουμε την αναζωπύρωση του πληθωρισμού που σήκωσε κεφάλι με την πρόσφατη πετρελαϊκή κρίση.

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπονται αυξημένα κατά 7,2% και σε απόλυτους αριθμούς αναμένεται να ανέλθουν στα 12,5 τρισ. δραχμές. Οι πρωτογενείς δαπάνες ( χωρίς τους τόκους του δημοσίου χρέους) προβλέπεται να ανέλθουν στα 9,1 τρισ. δραχμές, ενώ αυξημένες προβλέπονται για τα υπουργεία υγείας και εργασίας. Το τελευταίο, μέσω των «ενεργητικών» πολιτικών αντιμετώπισης των ανεργίας που εφαρμόζει έχει μετατραπεί σε... ταμείο που μοιράζει ζεστό χρήμα σε επιχειρηματίες. Οι δαπάνες για τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους προβλέπεται να ανέλθουν σε 3,3 τρισ. δραχμές. Οσον αφορά τις λεγόμενες παραδοχές κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2001 προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης (ΑΕΠ) 5%, βελτίωση της σχέσης Ευρω - δολαρίου με ανατίμηση του πρώτου, μείωση της τιμής του πετρελαίου στα 25 - 26 δολάρια το βαρέλι, καθώς και μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Χτες, εξ άλλου, συνεδρίασε και το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) -απαρτίζεται κυρίως από εξωδιοικητικούς συμβούλους - με θέμα την κατάρτιση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε αντικατάσταση του Προγράμματος «Σύγκλισης».

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Το φορολογικό νομοσχέδιο που θα συνοδεύσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2001, πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα στον πρωθυπουργό Κ.Σημίτη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ.Παπαντωνίου, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον αρμόδιο υφυπουργό Α.Φωτιάδη. Μεθαύριο Πέμπτη, το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου κινείται στη λογική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω της παραχώρησης φορολογικών κινήτρων. Πρόκειται για μέτρα μείωσης της φορολογίας των Ανωνύμων Εταιριών - των υψηλών εισοδημάτων, της μικρής τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Τραπεζικών Εργασιών κλπ. Οι πρώτες σκέψεις της κυβέρνησης ήταν τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν για τα εισοδήματα του 2000, όμως η πρόσφατη πετρελαϊκή κρίση και η απρόσμενη άνοδος του δολαρίου, που αναζωπύρωσαν τον πληθωρισμό, είχαν σαν αποτέλεσμα να τα πάρουν πίσω. Ετσι για το 2001 προβλέπεται να εφαρμοστεί η «ουρά» των μέτρων, όπως οι ελεημοσύνες προς τους συνταξιούχους του ΟΓΑ κατά 5 χιλ. δραχμές το 2001 και 5 χιλ. δραχμές το 2002, αύξηση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, η κατάργηση πολλών φόρων υπέρ τρίτων κλπ.

Χαμηλούς τόνους τηρεί το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα των αυξήσεων του αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων που λαμβάνεται σαν βάση για τη φορολογία των μεταβιβάσεων ακινήτων κλπ. και θα ισχύσουν από 1/1/2001. Ενώ αρχικά διέρρεαν ότι θα υπάρξουν πολύ σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ζώνης, οι οποίες θα αγγίξουν τις τιμές της αγοράς, σήμερα κάνουν λόγο για μετριοπαθείς αυξήσεις στις τιμές ζώνης, οι οποίες θα απέχουν σημαντικά από τις εμπορικές τιμές, ενώ θα υπάρξουν και αντισταθμιστικά μέτρα, όπως η μείωση του συντελεστή φορολογίας των ακινήτων, η αύξηση του αφορολόγητου ποσού για αγορά ακινήτων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ