Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΘΗΒΑ
Κάλεσμα για ενιαία αντίσταση στις απολύσεις

Εξόρμηση στο εργοστάσιο «Water Craft» πραγματοποίησαν χτες το ξημέρωμα οι ταξικές δυνάμεις

Από τη χτεσινή παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στη «Water Craft»
Από τη χτεσινή παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στη «Water Craft»

«Εργάτη, οργανώσου κι αγωνίσου για να σταματήσεις διώξεις κι απολύσεις».

Ξάστερο και γεμάτο ουσία το μήνυμα των ταξικών δυνάμεων έφτασε χτες στους εργάτες της μονάδας που διατηρεί η «Water Craft» (κατασκευές θαλάσσιων σκαφών και σχετικού εξοπλισμού) λίγο έξω από τη Θήβα. Απ' την ώρα που ξημέρωσε, τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας υποδέχτηκαν στην πύλη η ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας και το πανό της Γραμματείας Θήβας του ΠΑΜΕ. Στις σύντομες κουβέντες με τον κόσμο (και από άλλους γύρω χώρους δουλειάς) που κοντοστέκονταν, μπήκε επιτακτικά η ανάγκη για μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 21 Οκτώβρη, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, αλλά και συνολικά το ζήτημα της οργανωμένης πάλης ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.

Η κατάσταση που επικρατεί στη «Water Craft» είναι χαρακτηριστική της έντασης αυτής της ασυδοσίας και της πολιτικής που την ενθαρρύνει και την προωθεί. Η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν είναι ενταγμένη στα ΒΑΕ, παρά το ότι έρχεται σε επαφή με επικίνδυνες χημικές ουσίες. Ο εξαερισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος, υπάρχουν τμήματα όπου «εξαερισμός είναι μόνο οι πόρτες...», όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι. Μετά την καλοκαιρινή άδεια έγιναν ήδη 12 απολύσεις που δε θα είναι οι τελευταίες, αφού η νορβηγικών συμφερόντων εταιρεία που αγόρασε το εργοστάσιο προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει το κόστος παραγωγής.

Κάτι που ομολόγησε ένας από τους εκπροσώπους των Νορβηγών ιδιοκτητών, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής εξόρμησης, εμφανίστηκε στην πύλη, μαρτυρώντας την ανησυχία που προκαλεί στην εργοδοσία η δράση των ταξικών δυνάμεων και επιστρατεύοντας τα γνωστά διλήμματα που το κεφάλαιο θέτει εκβιαστικά στην εργατική τάξη: «Τι θέλετε να κάνουμε δηλαδή; Να κλείσει το εργοστάσιο ή να συνεχίσει να δουλεύει ο κόσμος;», είπε, μεταξύ άλλων, υπερασπιζόμενος τις πρόσφατες απολύσεις. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι, το τελευταίο διάστημα, η εταιρεία πέταξε στο δρόμο δεκάδες ανθρώπους στη Νορβηγία και στην Κίνα - δύο ακόμα χώρες όπου διατηρεί μονάδες - λόγω της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και «πιέζει».

Οξυμένα προβλήματα σε όλα τα εργοστάσια

Τη γενικευμένη ένταση της αντεργατικής επίθεσης και πρώτα απ' όλα την ανάγκη να ενισχυθεί η ενιαία πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στην πολιτική που στηρίζει το κεφάλαιο, επιβεβαιώνει η εικόνα που έρχεται κι από άλλους χώρους δουλειάς.

Μόλις προχτές, ο «Πετζετάκις» (πλαστικοί σωλήνες) πέταξε στο δρόμο έναν ηλεκτρολόγο που δούλευε στο εργοστάσιο εδώ και 17 χρόνια. Στο «Μόρνο» (προϊόντα εύκαμπτης και στέρεης συσκευασίας), η εργοδοσία χορηγεί καθυστερημένα την ετήσια άδεια, προετοιμάζοντας παράλληλα τους εργαζόμενους για διαθεσιμότητες. Στη «Diamant Winter» (αδαμαντοφόρα εργαλεία) οι διαθεσιμότητες έχουν ήδη ξεκινήσει. Μεταξύ άλλων, η εργοδοσία έχει προτείνει στους εργαζόμενους να δουλεύουν τέσσερις (από πέντε που είναι σήμερα) μέρες τη βδομάδα, κάτι που προσέκρουσε όμως στις αντιδράσεις των εργαζομένων και του επιχειρησιακού σωματείου.

«Μόνο με αγώνα μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια!.. Θα συνεχίσουμε και θα δώσουμε μαζί τον αγώνα για να μην περάσουν τα εργοδοτικά σχέδια, με δυναμική παρουσία στους χώρους δουλειάς», ήταν το θαρρετό κάλεσμα που απηύθυναν στους εργάτες οι ταξικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ