Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Εμπορευματοποιείται η Πάρνηθα και το Κτήμα Τατοΐου

Αποψη του Κτήματος Τατοΐου
Αποψη του Κτήματος Τατοΐου
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα το τροποποιητικό Προεδρικό Διάταγμα για την Πάρνηθα και το Κτήμα Τατοΐου, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Μαυρίκος, Γιάννης Πρωτούλης, Λιάνα Κανέλλη, Εύα Μελά, Λίλα Καφαντάρη, Κώστας Καζάκος, Βέρα Νικολαΐδου και Διαμάντω Μανωλάκου. Οπως σημειώνουν οι κομμουνιστές βουλευτές:

«Πριν από ένα χρόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε δημοσιεύσει ΠΔ για τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, το οποίο άφηνε ανοιχτό το δρόμο για τσιμεντοποίηση του βουνού, αφού επέτρεπε τη συνέχιση της δόμησης σε εκτάσεις πάνω από 1.800 στρέμματα σε διάφορες περιοχές, όπως στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στη Δροσοπηγή, στη Βαρυμπόμπη και αλλού. Προέβλεπε ακόμα τον τεμαχισμό του Κτήματος Τατοΐου σε τέσσερις ζώνες για την αξιοποίησή του από το μεγάλο κεφάλαιο και την εξαίρεση από την αναδάσωση 62,5 στρεμμάτων καμένου δάσους, για να επεκταθεί το Καζίνο.

Τώρα, με την τροποποίηση του ΠΔ, που σύμφωνα με δημοσιεύματα ενέκρινε το ΣτΕ στις 4/9/08, προωθείται η παραπέρα εμπορευματοποίηση του βουνού, αφού προβλέπονται:

  • Η ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου με το όνομα "Τεχνόπολις", μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν βιομηχανικές μονάδες και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Σε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων, έχει καθοριστεί η εγκατάσταση Βιομηχανικής Επιχειρηματικής Περιοχής (ΒΕΠΕ) Τεχνόπολις «Ακρόπολις», με κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, έχει καθοριστεί η θέση, η έκταση και τα όρια της ΒΕΠΕ και έχουν καθοριστεί οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας του Τεχνολογικού Πάρκου.
  • Η δημιουργία κατασκηνώσεων με λειτουργία εστιατορίου, ιατρείου, χώρων στάθμευσης, διοικητικών γραφείων κ.ά.
  • Η συγκρότηση Φορέα Διαχείρισης του Κτήματος Τατοΐου (του δάσους και των κτιρίων), με στόχο να δημιουργηθούν αναψυκτήρια, ιππικές εγκαταστάσεις, εκθεσιακοί χώροι, χώροι στάθμευσης κ.ά.

Αντιδρώντας στη μεθόδευση αυτή, συγκροτήθηκε από πολλούς φορείς των όμορων Δήμων της Πάρνηθας Επιτροπή με την επωνυμία "ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ", η οποία έχει ξεκινήσει ήδη ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων, καταγγέλλοντας αυτά που η Κυβέρνηση με το νέο τροποποιημένο ΠΔ προωθεί για την Πάρνηθα και το Κτήμα Τατοΐου. Η Κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει διαψεύσει ούτε τα δημοσιεύματα, ούτε τις καταγγελίες αυτής της Επιτροπής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

  • Ποια είναι τα σχέδια και οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την Πάρνηθα και το Κτήμα Τατοΐου.
  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Σχέδιο ΠΔ, που σύμφωνα με δημοσιεύματα εγκρίθηκε από το ΣτΕ στις 4/9/08.

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής:

  • Πλήρες αντίγραφο του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την Πάρνηθα (τροποποιητικό του 2007), σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεται αυτό σήμερα.
  • Τη σχετική με το συγκεκριμένο Σχέδιο ΠΔ απόφαση του ΣτΕ με ολόκληρο το σκεπτικό, τις τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις του».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ