Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ
Δεν μπορεί να υπάρξει με πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατά τη συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου

Η πραγματική προστασία των δανειοληπτών δε ...χωράει στο πλαίσιο των πολιτικών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, τόνισε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας.

Παρεμβαίνοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν είναι άσχετος από την παγκόσμια οικονομική συγκυρία, τόνισε, δε, ότι «έρχεται να εξυπηρετήσει σκοπούς επικοινωνιακούς, παρά να εξυπηρετήσει τους δανειολήπτες».

Για τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου, τόνισε πως «ρυθμίζει μόνον το έσχατο στάδιο, όταν ο δανειολήπτης βρίσκεται μπροστά στην κατάσχεση», δίνοντας ψίχουλα, ενώ «δεν υπεισέρχεται σε θέματα που αφορούν τη σχέση του δανειολήπτη με την τράπεζα που γίνεται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης». Συνέχισε, σημειώνοντας πως «διαφωνούμε ότι το θέμα αφορά μόνο την ασυδοσία των τραπεζών», κάνοντας λόγο για «πολιτικές που υλοποιήθηκαν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας» και οδήγησαν τους εργαζόμενους σε άθλια οικονομική κατάσταση, προκειμένου να εφαρμοστεί το ...δόγμα τού «από τη μια μεριά, δημιουργούμε φτωχούς και, από την άλλη, τους δανείζουμε για να αγοράζουν τα προϊόντα μας»! Ο Γ. Γκιόκας παρέθεσε στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, λέγοντας ότι «35.000 νοικοκυριά πληρώνουν για δάνεια ποσά περισσότερα από το μισθό τους»!

Αναφερόμενος στην πολιτική ουσία του θέματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «πραγματική προστασία των εργαζομένων για να μην φτάσουν στο σημείο να γίνουν δανειολήπτες δεν μπορεί να υπάρξει με αυτήν την πολιτική» και «όσο δε θίγονται τα υπερκέρδη των τραπεζών». Σχολιάζοντας τη στάση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θύμισε ότι «και τα δυο κόμματα με τις στρατηγικές που στήριξαν έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε δεινή θέση», με αποτέλεσμα τον «υπερδανεισμό των νοικοκυριών».

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, ζητώντας, μεταξύ άλλων, «άτοκα στεγαστικά για νέα ζευγάρια», «διακοπή κάθε κατάσχεσης από χρέη δανείων για κύρια κατοικία», «κατάργηση του ανατοκισμού» και «έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων».

Στηρίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής της ΝΔ Αναστάσιος Λιάσκος ανέφερε πως «ωφελεί τους δανειολήπτες και τις τράπεζες», αφού «βελτιώνει τις προϋποθέσεις χορήγησης των δανείων», ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο των «κοινωνικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση». Οπως είπε, το νομοσχέδιο επιφέρει «άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα χαμηλά εισοδήματα».

Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του Δ. Κουσελάς σημείωσε ότι το νομοθέτημα «αδυνατεί να αντιμετωπίσει το εύρος του προβλήματος», αφού «περιέχει ημίμετρα». Πρόσθεσε ότι έχουν κατατεθεί ήδη δυο σχέδια νόμου από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της οποίας ο προτεινόμενος νόμος αποτελεί «κακέκτυπο».

«Ανεπαρκές και διάτρητο», χαρακτήρισε το νομοθέτημα ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, ενώ ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Βορίδης δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Επίπτωση και παράγωγο της καπιταλιστικής ανάπτυξης η κρίση

Με 10λεπτη ενημέρωση του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη σχετικά με τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ - που έχουν ήδη ανακοινωθεί - ξεκίνησε χθες η συνεδρίαση της Επιτροπής. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου, όπως είπε, «να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη το σύστημα».

Η ενημέρωση προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι «γίνεται μια προσπάθεια να εμφανιστεί η κρίση ως αποτέλεσμα ανικανότητας» και πρόσθεσε πως η κρίση «είναι επίπτωση και παράγωγο της καπιταλιστικής ανάπτυξης» και κινείται «μέσα στον κύκλο της οικονομίας του καπιταλισμού», οπότε «κανένα μείγμα διαχείρισης δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει».

Οσον αφορά τις επιλογές της ΕΕ, επισήμανε πως «οι επιλογές εξαρτώνται από τις ανάγκες του κεφαλαίου», αφού «τώρα έρχεται το κράτος, ως ...αστικό κράτος να σώσει τις επιχειρήσεις». Συνέχισε, τονίζοντας πως «εμείς λέμε καμιά εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος και στις τράπεζες» και σημειώνοντας ότι πρακτικά «θα κληθούν οι εργαζόμενοι είτε ως καταθέτες είτε ως δανειολήπτες να επωμιστούν το βάρος». Το θέμα, επισήμανε, είναι το «πώς θα βελτιωθεί το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων» και «πώς θα προστατευτούν με ευθύνη των τραπεζών οι καταθέσεις του και όχι πώς θα προστατεύσουμε τους κεφαλαιοκράτες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ