Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Ξεγύμνωμα» ατομικών ελευθεριών

Προωθείται η σάρωση ώστε οι αρχές να βλέπουν κάτω από τα ρούχα των ταξιδιωτών στα αεροδρόμια!

Μας «γδύνουν» ηλεκτρονικά με πρόσχημα την ασφάλεια! Η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει στις χώρες - μέλη της ΕΕ την εγκατάσταση σαρωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, οι οποίοι θα φωτογραφίζουν γυμνό το ανθρώπινο σώμα. Σαρωτές του συστήματος ελέγχου «Πλήρης εικόνα του σώματος» υπάρχουν σήμερα στη Μ. Βρετανία και την Ολλανδία. Το μέτρο εφαρμόζεται εδώ και μερικούς μήνες σε δέκα μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στοχεύει στην εφαρμογή της ρύθμισης 300/2008 που αφορά την επιβολή κοινών κανόνων ασφάλειας στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας. Ο «ύποπτος» μπαίνει σε θάλαμο και για 30 δευτερόλεπτα «σαρώνεται» κάθε ατομική ελευθερία που έχουν αποκτήσει οι πολίτες από την εποχή του habeas corpus. Το μέτρο αποτελεί άλλο ένα πλήγμα στα δημοκρατικά δικαιώματα. Ο πολίτης μπορεί να αρνηθεί τη συγκατάθεση σε αυτό το ιδιότυπο στριπτίζ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υποχρεωθεί σε εξονυχιστικό και αυστηρό σωματικό έλεγχο. Το σύστημα εντοπίζει ύποπτα αντικείμενα που δεν εντοπίζονται από τους ανιχνευτές μετάλλων. Μπορεί μεν να διακρίνει κεραμικά και πλαστικά αντικείμενα, αλλά του ξεφεύγουν ελαστικά αντικείμενα και υλικά που μοιάζουν με το δέρμα.

Σχετική συζήτηση έχει ανοίξει και στο Ευρωκοινοβούλιο. Το μέτρο είχε εξεταστεί για να εφαρμοστεί στις εισόδους του, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα. Το μέτρο συνδυάζεται με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προτείνει ως μελλοντικά «εργαλεία» για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων τη διευκόλυνση των συνοριακών ελέγχων όσων υπηκόων τρίτων χωρών χαρακτηριστούν ως «αξιόπιστοι» (bona fide) ταξιδιώτες. Το μέτρο αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Για να υπαχθεί δε κάποιος στο καθεστώς του «καταχωρισμένου» ταξιδιώτη, ο έλεγχός του θα γίνεται με τη χρήση «αυτόματων πυλών» που θα ταυτοποιούν τα βιομετρικά του δεδομένα. Δηλαδή, προωθείται εκτεταμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα και προτείνεται η λειτουργία συστήματος καταχώρισης εισόδου - εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ