Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
ΚΚΕ: Αμεση απόσυρση του νομοσχεδίου

Αρχισε χτες σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση περί του σ/ν που εμπορευματοποιεί το μουσείο

Ενταγμένο στη σταθερή πολιτική της για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο άρχισε χτες να συζητά η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζήτησαν την άμεση απόσυρσή του. Ο Κώστας Καζάκος τόνισε ότι τα αρχαία μνημεία κράτησαν την ελληνική συνείδηση του λαού, ο οποίος ποτέ δεν τα αντιμετώπισε ως αντικείμενα τουριστικού ενδιαφέροντος. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ο «βράχος» της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ότι με τις πολιτικές που προωθούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, τα μνημεία κινδυνεύουν να καταντήσουν χώροι ...δημοπρασιών και γκαλερί. Κατέγραψε τους κινδύνους που δημιουργεί η αποσύνδεση του Μουσείου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατήγγειλε την αποδυνάμωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων - Απαλλοτριώσεων, την υποχρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την κατάργηση των κονδυλίων, στα οποία στηρίζονταν τα μικρά μουσεία της περιφέρειας.

Η Εύα Μελά αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού, εδώ και 18 χρόνια, στον κρατικό προϋπολογισμό που δίνει στον πολιτισμό μόλις το 0,56%, στις χαμηλές πιστώσεις για την Αρχαιολογική Υπηρεσία, στις μεγάλες ελλείψεις της σε προσωπικό και στην εργασιακή ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων του ΥΠΠΟ.

Το νομοσχέδιο, είπε η Ε. Μελά, ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του μουσείου, καθώς είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση, αργά ή γρήγορα, θα το μετατρέψει και τυπικά σε ΝΠΙΔ. Κατήγγειλε ότι στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων - Απαλλοτριώσεων υπάρχουν 60 εκ. ευρώ, που όμως δε διατέθηκαν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, όταν η κυβέρνηση δίνει 6 εκ. ευρώ για την εκδήλωση των εγκαινίων του νέου Μουσείου Ακρόπολης, ενώ αρκετά μουσεία κυριολεκτικά καταρρέουν λόγω υποχρηματοδότησης.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, ισχυρίστηκε ότι: Το νέο μουσείο της Ακρόπολης θα είναι «κρατικό». Θα ισχύει γι' αυτό ό,τι ισχύει για τα άλλα μουσεία. Θα λειτουργεί με τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο. Θα διατηρηθεί η ενότητά του με τον ιερό βράχο καθώς στο διοικητικό συμβούλιο θα μετέχει και ο Εφορος Ακρόπολης. Είπε, επίσης, ότι δεν έχει αντίρρηση να γίνει δημόσια προκήρυξη για τη θέση του διευθυντή του μουσείου. Για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων είπε ότι διευρύνονται οι αρμοδιότητές του και προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες. Ο υπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει τη σπατάλη των 6 εκ. ευρώ για τα εγκαίνια του μουσείου, λέγοντας ότι θα γίνει καμπάνια σε παγκόσμια κλίμακα και ότι τα χρήματα δε θα δοθούν από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ, αλλά από τον κεντρικό προϋπολογισμό!!!

  • Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με αφορμή τη συζήτηση για το σ/ν για το νέο Μουσείο Ακρόπολης που άρχισε χτες σε επιτροπή της Βουλής, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει σήμερα στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στη Βουλή, στη 1μ.μ. Την Τετάρτη, 1/10, θα πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ