Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Μετατρέπεται σε χαβούζα απορροής λυμάτων

Δεκάδες επιχειρήσεις δρουν ανεξέλεγκτα, αποθρασυμένες από την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που κάνουν τα «στραβά μάτια»

Σε ανεξέλεγκτη χαβούζα απορροής λυμάτων από χοιροστάσια, βουστάσια, πτηνοσφαγεία και άλλες τέτοιου είδους δραστηριότητες, έχει μετατραπεί με την ανοχή της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μια μεγάλη περιοχή με επίκεντρο τον Πισσώνα του Δήμου Διρφύων. Πρόκειται για την περιοχή που περικλείεται από Βασιλικό, Αφράτι (προς Νότια Εύβοια) και από Ν. Αρτάκη, Βατώντα, Καθενούς, Πισσώνα, Πούρνο, Θεολόγο μέχρι και τα Ψαχνά (προς Βορειοκεντρική Εύβοια). Σύμφωνα με τις καταγγελίες συλλόγων της περιοχής, η ανεξέλεγκτη αυτή δράση των εγκαταστάσεων έχει μολύνει δύο μεγάλα ποτάμια, τον Μεσσάπιο (προς Βορρά) και το Λήλαντα (προς νότο - κέντρο).

Επιπλέον, μια μονάδα που λειτουργεί στη Ριτσώνα προκαλεί ρύπανση, αφού πρόκειται για μονάδα αδρανοποίησης υποπροϊόντων (ζωικών) που δέχεται υποπροϊόντα από τα σφαγεία του νομού, καθώς και απ' όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων κρέατος. Αυτή η μονάδα δεν έχει άδεια λειτουργίας για μια τέτοια δραστηριότητα, ούτε έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Μέτρα για «τα μάτια του κόσμου»

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα λύματα της παραπάνω μονάδας να μολύνουν το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής της Αυλίδας, όπου ήδη έχει ανιχνευτεί το εξασθενές χρώμιο, από την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών στα Οινόφυτα!

Παράλληλα, βρίσκονται και άλλες 12 μονάδες μεγάλου και μεσαίου μεγέθους στην περιοχή από Ν. Αρτάκη μέχρι τους Δήμους Διρφύων και Ληλαντίων. Οι περισσότερες από αυτές λειτουργούν χωρίς άδεια - ορισμένες χωρίς καν άδεια ίδρυσης! - ενώ άλλες χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων, χωρίς βιολογικούς καθαρισμούς ή όσες έχουν δεν τον λειτουργούν...

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και δημόσιες υπηρεσίες (διεύθυνση Υγείας, ΧΟΠ, Κτηνιατρική) έκαναν τα «στραβά μάτια», ενώ τώρα οι ιδιοκτήτες τους απειλούν ότι θα κλείσουν επειδή τα μέτρα προστασίας «έχουν κόστος»!

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι» για τους κατοίκους αυτών των περιοχών, ενώ οι διάφοροι τοπικοί σύλλογοι άρχισαν να φέρνουν στην επιφάνεια την υπόθεση με καταγγελίες. Πριν λίγες μέρες και ενόψει της συζήτησης του θέματος στο νομαρχιακό συμβούλιο, η πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ) παρουσίασε μια σειρά τέτοιων επιχειρήσεων, που από τους ελέγχους που έγιναν αποδείχτηκε ότι είχαν ρυπογόνα δράση. Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι λήφθηκαν... μέτρα! Πρόκειται όμως για τις καθιερωμένες ποινές - «χάδια», όπως κάποια μικρά πρόστιμα που ποτέ δεν πληρώνονται, μηνυτήριες αναφορές και προθεσμίες για συμμόρφωση.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, που έγινε στο νομαρχιακό συμβούλιο, η Σοφία Ντούρου και ο Ανδρέας Τσακός, νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ, επισήμαναν τις αιτίες της ανεξέλεγκτης και ρυπογόνας δράσης τέτοιων επιχειρήσεων, που δεν είναι διαφορετικές απ' αυτές των βιομηχανιών που λειτουργούν «ποτίζοντας» τον υδροφόρο ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο, που μπροστά στα κέρδη δεν υπολογίζουν ούτε την ανθρώπινη ζωή. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κάτω από το πλαίσιο νόμων και αποφάσεων που συντάσσουν οι πολιτικοί τους υπηρέτες, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βοηθούμενες τοπικά στην υλοποίησή τους από τις προσκείμενες τοπικές και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

Οπως, τόνισε, η Σ. Ντούρου, τα μικροπρόστιμα και οι μηνυτήριες αναφορές δεν αποτελούν ούτε ημίμετρα. Την άλλη μέρα τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε, αφού ο κάθε επιχειρηματίας επιλέγει ο ίδιος το πού θα εγκατασταθεί και πώς θα λειτουργεί την επιχείρησή του, αφού δεν υπάρχει χωροθέτηση με βάση τις χρήσεις γης, μέτρα υγιεινής ασφάλειας για εργαζόμενους. Και η περίπτωση αυτή - κατέληξε - αποδεικνύει την αναγκαιότητα μιας άλλης πολιτικής και της λαϊκής εξουσίας - οικονομίας με κεντρικό σχεδιασμό και δημόσιο έλεγχο των μονάδων της διατροφικής αλυσίδας που πρέπει να αποτελούν λαϊκή περιουσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ