Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ ΑΔΡΟΝΙΩΝ
Πρώτες δοκιμές της νέας μηχανής των ανακαλύψεων

Σε δοκιμαστική λειτουργία μπαίνει σήμερα ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider), μια τεράστια κυκλική μηχανή στα σύνορα Γαλλίας - Ελβετίας, εγκατεστημένη σε υπόγεια σήραγγα με μορφή δαχτυλιδιού και διάμετρο 8,6 χιλιομέτρων. Ο LHC επιταχύνει και τελικά οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση δύο ακτίνες πρωτονίων, από τη σύγκρουση των οποίων δημιουργείται πλήθος φευγαλέων υποατομικών σωματιδίων. Τα ίχνη των σωματιδίων αυτών καταγράφονται σε ειδικές κολοσσιαίες συσκευές ανίχνευσης. Ελπίδα των επιστημόνων του CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών), που κατασκεύασε και θα λειτουργήσει τον επιταχυντή, είναι ότι μεταξύ των σωματιδίων που θα παραχθούν θα υπάρχουν και άγνωστα μέχρι σήμερα σωματίδια, ελπίζοντας ειδικότερα στην ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς.

Το σωματίδιο Χιγκς προβλέπεται από την επικρατούσα θεωρία στην πυρηνική φυσική, το Καθιερωμένο Μοντέλο για τα υποατομικά σωματίδια, αλλά δεν έχει εντοπιστεί ακόμα πειραματικά. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ως αιτία το γεγονός ότι οι επιταχυντές πριν από τον LHC δεν μπορούσαν να προσδώσουν στις ακτίνες πρωτονίων την ενέργεια που απαιτείται για το σχηματισμό του. Η συσκευή του CERN μπορεί να δώσει 7 φορές περισσότερη ενέργεια από την ισχυρότερη ως σήμερα αντίστοιχη συσκευή, το Τέβατρον των εργαστηρίων Φέρμι στις ΗΠΑ. Βεβαίως, η αιτία που δεν έχει ανακαλυφθεί το σωματίδιο Χιγκς ίσως είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο σωματίδιο στη φύση. Στην περίπτωση αυτή, το Καθιερωμένο Μοντέλο θα πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βάθρων ή και να αντικατασταθεί από άλλη θεωρία, αφού προϋποθέτει το σωματίδιο Χιγκς για να εξηγήσει πώς όλα τα άλλα σωματίδια αποκτούν μάζα.

Ο ειδικός ρόλος του σωματιδίου Χιγκς στην κρατούσα θεωρία έχει γίνει αφορμή για «από το παράθυρο» εισβολή της θεολογίας στο χώρο της επιστήμης, με τη διαρκή αναπαραγωγή της ονομασίας «σωματίδιο του Θεού», που του έδωσε ένας θρήσκος επιστήμονας! Θεολογική ερμηνεία του κόσμου προσπαθούν να αντλήσουν και όσοι συγκρίνοντας τις ενέργειες των πειραμάτων στο CERN με αυτές που προβλέπει η θεωρία της «Μεγάλης Εκρηξης», μιλούν για γέννηση του σύμπαντος. Πέρα από αυτές τις αντεπιστημονικές λαθροχειρίες, έχει αναπτυχθεί από ορισμένες ομάδες μια εκστρατεία εκφοβισμού, με σενάρια ότι η λειτουργία του LHC θα φέρει τη συντέλεια του κόσμου, ότι θα δημιουργηθεί μαύρη τρύπα που θα καταπιεί τη Γη και άλλες τέτοιες ανησυχίες, τις οποίες το CERN έχει επανειλημμένα απορρίψει ως αδικαιολόγητες και αβάσιμες. Πληθώρα σωματιδίων με ενέργεια σαν αυτή που επιτρέπει ο LHC - αλλά και ακόμα μεγαλύτερη - υπάρχει κάθε στιγμή σε χιλιάδες σημεία του ορατού σύμπαντος, όμως καμιά καταστροφή δεν έχει συμβεί, ούτε ανησυχεί κανείς σχετικά.

Το πρώτο πείραμα στον LHC θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Οχτώβρη, εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Σήμερα θα γίνει για πρώτη φορά δοκιμή επιτάχυνσης μιας δέσμης πρωτονίων στο σύνολο της σήραγγας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ