Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» - «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ»
Κινητοποιήσεις για τη σωτηρία των νοσοκομείων

Διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών

Μόνιμα αναρτημένο έξω από τον «Ευαγγελισμό» το πανό με το αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά
Μόνιμα αναρτημένο έξω από τον «Ευαγγελισμό» το πανό με το αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά
Με κινητοποιήσεις χτες στο «Ασκληπιείο» και αύριο στον «Ευαγγελισμό» οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εκφράζουν στην αντίθεσή τους στην άγριες περικοπές των παροχών τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία όσο και για ασθενείς στην ώρα της ανάγκης.

Εκφραση της απορύθμισης που προκαλεί στα δημόσια νοσοκομεία η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και η υποβολή παραίτησης χτες από το διοικητή του «Ευαγγελισμού» Αντώνη Κονταράτο. Ο διοικητής του «Ευαγγελισμού», για να παρακάμψει τις δυσκολίες του νέου νόμου για τις προμήθειες, αναγκάστηκε να δώσει γραπτή εντολή για τον εφοδιασμό του νοσοκομείου με τα απαραίτητα υλικά χωρίς την προηγούμενη έγκριση από την εποπτεύουσα επιτροπή, όπως προβλέπει το γράμμα του νόμου.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Αριστείδης Καλογερόπουλος, έστειλε επιστολή στον διοικητή, στην οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - μεταξύ των άλλων χαρακτηρίζει ως ηθικά απαράδεκτη την πρωτοβουλία του. Αν και ο διοικητής εφαρμόζει συνολικά την κυβερνητική πολιτική, εντούτοις φαίνεται ότι εκτοπίστηκε τόσο για προπαγανδιστικούς λόγους, όσο και λόγω διαγκωνισμών μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

«Ο "Ευαγγελισμός" καταρρέει» καταγγέλλουν ο Σύλλογος των Εργαζομένων και η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ και αύριο οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα επείγοντα, ώρα 8 μ.μ.

Διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων άμεσα, καθώς είναι κενές 1.350 οργανικές θέσεις - δηλαδή το ένα τρίτο του συνόλου - με αποτέλεσμα τα απογεύματα και τις νύχτες, μια ή δύο το πολύ νοσηλεύτριες να επωμίζονται με τη φροντίδα μέχρι και 60 ασθενών! Παρά το βαρύ έργο οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας, δεν είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ) και έχουν να λάβουν 16.000 ρεπό. Γι' αυτό διεκδικούν 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό στην ΥΕ κατηγορία, με ανάλογη κλιμάκωση, ένταξη στα ΒΑΕ και εξάωρο, πενθήμερο, 30ωρο σταθερό ωράριο (με μία εφημερία για τους γιατρούς).

Τέλος, διεκδικούν την άμεση επαρκή κρατική επιχορήγηση που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη και έγκαιρη προμήθεια του νοσοκομείου με καλά υλικά, καθώς και την κατασκευή όλων των απαραίτητων έργων στα χειρουργεία και τους άλλους χώρους.

Συρρικνώνεται το «Ασκληπιείο»

Αμεσες λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το «Ασκληπιείο» της Βούλας, κυρίως εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, απαίτησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου με παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο διοικητή, που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η Λέττα Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι οι κλίνες του νοσοκομείου έχουν συρρικνωθεί στο ένα τρίτο την τελευταία 20ετία. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και λοιπό εξειδικευμένο προσωπικό (χειρουργείο, ακτινολογικό, ΤΕΠ, ΜΕΘ, τμήματα, τραυματιοφορείς κλπ) είναι εκρηκτικές, με οδυνηρές συνέπειες για τη νοσηλεία των ασθενών και για το προσωπικό που δουλεύει σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης και παρουσιάζει αυξημένη νοσηρότητα (μυοσκελετικά, καρδιαγγειακά, καρκίνο κ.ά.).

Την ίδια ώρα οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι σχεδόν μηδενικές και προωθούνται στο νοσοκομείο οι ελαστικές μορφές εργασίας. Ακόμη, επισήμαναν ότι τα τμήματα στενάζουν από απαράδεκτες ελλείψεις υλικού, οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ άσχημες, ενώ οι εργολάβοι αλωνίζουν στο νοσοκομείο και προωθούνται παραπέρα μέτρα ιδιωτικοποίησης σε βάρος των ασθενών. Από την πλευρά του ο διοικητής παραδέχτηκε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, δεν έδωσε όμως καμία ουσιαστική απάντηση στα σοβαρά προβλήματα.

Η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων προγραμματίζει καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων, προκειμένου δυναμικά να διεκδικήσουν λύσεις, και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 7 μ.μ. ενάντια στο σφαγιασμό των ΒΑΕ και απαιτώντας άμεση ένταξη των υγειονομικών σ' αυτά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ