Κυριακή 10 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία της γης

Ολοκληρώνεται σήμερα στον «Ρ» το «ταξίδι στην προϊστορία» που διοργάνωσε το περιοδικό «Θέματα Παιδείας»

Από τη μια, σημαντικότατα ευρήματα, κάποια από αυτά παγκόσμιας εμβέλειας. Από την άλλη, πλήρης εγκατάλειψη, αδιαφορία και υποτίμηση. Αποτέλεσμα, οι ανασκαφές να συνεχίζονται με δυσκολία, επειδή κάποιοι επιστήμονες με μεράκι επιμένουν και επιμένουν. Παράλληλα, η ύπαρξη των σπουδαίων ευρημάτων παλαιοντολογίας και γεωλογίας παραμένει άγνωστη στην πλειοψηφία του λαού, αφού και η εκπαιδευτική διαδικασία δεν κάνει καμιά αναφορά.

Ο «Ρ» συνεχίζει το αφιέρωμα στο «ταξίδι στην προϊστορία» που διοργάνωσε το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» από τις 2 - 4 Ιούλη. Σήμερα θα παρουσιαστούν τα παλαιοντολογικά ευρήματα που έχουμε στην Ελλάδα, τα οποία γνώρισαν οι εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην εκδρομή. Το «ταξίδι» μας περιλαμβάνει τους εξής προορισμούς: Παλαιοντολογικό Μουσείο στο Νόστιμο της Καστοριάς και Παλαιοντολογική έκθεση στη Μηλιά Γρεβενών.

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για το δεύτερο μέρος της εκδρομής. Το πρώτο ήταν ξενάγηση στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στο νεολιθικό οικισμό Διμηνίου, στις ανασκαφές και στην αναπαράσταση του προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς.

«Τα "Θέματα Παιδείας" δε σταματούν εδώ. Εκτός από τον "Ριζοσπάστη", που με τις δημοσιεύσεις του είναι μαζί μας από την αρχή της προσπάθειας, έχουμε ήδη συνεννοηθεί με τον "902 Τηλεόραση", ώστε σε μια νέα εκπομπή, που θα παρουσιάζεται την επόμενη χρονιά με τον τίτλο "Θέματα Παιδείας", να προβληθούν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα των ξεναγήσεων και των συζητήσεων, ενώ στο περιοδικό θα δώσουμε συνέχεια με συνεντεύξεις των υπεύθυνων πανεπιστημιακών, σχετικές μελέτες και άρθρα. Παράλληλα, κουβεντιάζουμε με τους συνεργάτες και φίλους μας τους επόμενους στόχους για εκδρομές και ξεναγήσεις. Περιμένουμε προτάσεις και συμμετοχές σε όποιο στάδιο αυτής της διαδικασίας», σημειώνει στον «Ρ» η Ρίτα Νικολαΐδου, διευθύντρια του περιοδικού.

Ελάχιστη χρηματοδότηση, καμιά αναφορά στην εκπαίδευση

Το δεύτερο μέρος της εκδρομής, είχε σχέση με την αληθινή προϊστορία του ανθρώπου, δηλαδή την ιστορία της γης και της εξέλιξης των ειδών μέχρι τον άνθρωπο, συνέχεια των δημοσιεύσεων του περιοδικού για τη Γεωλογία αλλά και την Παλαιοντολογία, των εκλαϊκευτικών μελετών για την καταγωγή και την εξέλιξη του ανθρώπου.

Αναδείχνοντας τη σημασία των ευρημάτων, στόχος ήταν να υπογραμμιστεί η παντελής απουσία της Γεωλογίας από τη βασική Εκπαίδευση κι ακόμη ότι τα παιδιά «μαθαίνουν» από τα Θρησκευτικά, που διδάσκονται σε όλη τη διάρκειά της, πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος και δε θα φτάσουν ποτέ να διδαχτούν την επιστημονική άποψη για την εξέλιξη του κόσμου ούτε καν τη δαρβινική θεωρία.

Επομένως, οι εκδρομές στοχεύουν στην ανάδειξη προβλημάτων εκπαιδευτικής πολιτικής και λαϊκής παιδείας: Τα μαθήματα που δε διδάσκονται στην εκπαίδευση, τις έρευνες που δε χρηματοδοτούνται από το κράτος, τους χώρους που μένουν κλειστοί για το λαό μας, για να μη γνωρίσει την αληθινή ιστορία του, τον τόπο του, τον πολιτισμό που οι παλιότεροι δημιούργησαν και ζωντανός φορέας του είναι.

«Θέλαμε να "σκάψουμε" κι εμείς...»

«Σήμερα έχουμε εισιτήρια στα μουσεία για τους πελάτες - τουρίστες, και την ίδια ώρα οι γεωλόγοι και αρχαιολόγοι, που με εφήμερες συμβάσεις δουλεύουν, γιατί οι περισσότεροι είναι άνεργοι είτε ετεροαπασχολούμενοι, συχνά μένουν απλήρωτοι για χρόνια», υπογραμμίζει η Ρίτα Νικολαΐδου.

«Κι από κει και πέρα, περιοχές ολόκληρες, εκατοντάδες χιλιόμετρα, με "θησαυρούς" που περιμένουν ν' ανακαλυφτούν. Πότε; Οταν τους ξεθάψει η βροχή ή όταν υπολογιστεί το βάρος τους σε χρήμα και οι πολιτικές σκοπιμότητες το επιτρέψουν. Σχεδόν θέλαμε να μείνουμε για να "σκάψουμε" και μεις, τέτοια διάθεση μας δημιούργησαν τα ευρήματα που είδαμε και οι επιστήμονες που θυσίασαν το χρόνο τους, για να μας ξεναγήσουν - και το σημειώνουμε - ανιδιοτελώς.

Αυτή, όμως, είναι δουλειά των ειδικών. Η δική μας είναι να προβάλλουμε το πρόβλημα, να το κάνουμε γνωστό στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές, στους φοιτητές και σ' όλο το λαό - και μαζί να το λύσουμε. Πιστεύουμε ότι οι επιστήμονες, οι γονείς, οι νέοι άνθρωποι, οι διάφοροι εργαζόμενοι που πήραν μέρος στις εκδρομές αυτές, κάποιοι μαζί με τα παιδιά τους, θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε», εξηγεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ