Κυριακή 10 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παλαιοντολογική έκθεση στη Μηλιά Γρεβενών

Απολιθωμένοι χαυλιόδοντες Μαστόδοντα 5,2 μέτρων
Απολιθωμένοι χαυλιόδοντες Μαστόδοντα 5,2 μέτρων
Σημαντικότατα τα εκθέματα της έκθεσης, ωστόσο καμία η ανάδειξη των ευρημάτων, ώστε να λειτουργεί μορφωτικά για όλο το λαό. Καμιά η χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η προσωπική δουλειά και το μεράκι επιστημόνων που δουλεύουν με συμβάσεις περισσεύουν. Εκεί βρίσκονται απολιθώματα μεγάλων ζώων, που έζησαν 3 - 2,5 εκατομμύρια χρόνια π.Χ. Τότε η Δυτική Μακεδονία ήταν Σαβάνα, με πολύ πυκνή βλάστηση και κλίμα υγρό και θερμό, όπως μας λέει η γεωλόγος, Μαρία Σπυριδάκη.

Το 1997 οι ανασκαφές αποκάλυψαν χαυλιόδοντες Μαστοδόντων (είδος ελέφαντα), 5,2 μέτρων - οι μεγαλύτεροι του κόσμου - και 3,5 μέτρων. Οι Μαστόδοντες εξαφανίστηκαν πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια. Είχαν περίπου 4,5 μέτρα ύψος και ζύγιζαν 12 τόνους, ενώ ήθελαν 1 τόνο τροφή τη μέρα, γεγονός που συντέλεσε στην εξαφάνισή τους. Ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει πολύ πίσω στο χρόνο, θαυμάζοντας απολιθωμένα οστά ελεφάντων, ρινόκερων, μαμούθ και άλλων ζώων προϊστορικής εποχής. Συνειδητοποιεί κανείς πόσες δεκάδες εκατομμύρια χρόνια ζωής κι εξέλιξης και του ίδιου του ανθρώπου δε διδάσκονται στο πρόγραμμα διδασκαλίας του σημερινού σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ανασκαφεί ολόκληρο απολιθωμένο κρανίο ρινόκερου, ένα από τα σημαντικότερα απολιθώματα ρινόκερου στον ευρωπαϊκό χώρο.

Απολιθωμένο κρανίο ρινόκερου
Απολιθωμένο κρανίο ρινόκερου
Κοχύλια και οστρακοειδή, απολιθωμένα ψάρια και κοράλλια που εκτίθενται, προερχόμενα από τη θάλασσα που βρισκόταν πάνω από την ευρύτερη περιοχή κι απλωνόταν ως και το σημερινό χωριό Δοτσικό του Νομού Γρεβενών πριν από 30 εκατ. χρόνια, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χλωρίδα και η πανίδα ήταν κάποτε εντελώς διαφορετικές. Αυτό άλλαξε και με την ανέλιξη της γης και την ταυτόχρονη υποχώρηση των υδάτων.

Εντυπωσιακή είναι και μια ερμηνεία για τη μορφή που έδιναν οι άνθρωποι στον μυθικό Κύκλωπα. Οταν έβρισκαν ένα κρανίο Μαστόδοντα ταύτιζαν τη ρινική κοιλότητα, όπου ήταν η προβοσκίδα, με την οφθαλμική κόχη και δημιουργούσαν την εικόνα του μονόφθαλμου γίγαντα.


Η ερμηνεία για τη μορφή που απέδιδαν οι άνθρωποι στον μυθικό Κύκλωπα
Η ερμηνεία για τη μορφή που απέδιδαν οι άνθρωποι στον μυθικό Κύκλωπα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ