Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Αυγούστου 2008 - αριθ. φύλλου: 10147

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ
Θύματα αντιπολιτιστικής πολιτικής

Γρηγοριάδης Κώστας

Σ' ένα γκρίζο «σκηνικό», εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης, καλούνται να λειτουργήσουν τα ορχηστρικά σύνολα της χώρας. Οικονομική ασφυξία, ανυπαρξία κτιριακών υποδομών, απαξίωση χρόνων, διαρκής αγώνας για να ...υπάρξουν, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί. Οι μουσικοί οργανισμοί που απηχούν αξίες, οράματα, πολιτισμό συνθλίβονται ολοένα και περισσότερο στις συμπληγάδες μιας αντιλαϊκής πολιτικής που κατά τ' άλλα επιδοτεί όποια «πολιτιστική» ευτέλεια και τον πολιτισμό για λίγους. Το τελευταίο διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες της έκρηξης του συνθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής, Σταύρου Ξαρχάκου, για τη στάση του ΥΠΠΟ και γενικότερα του κράτους απέναντι στα δραματικά προβλήματα της ΚΟΕΜ, που, τελικά, μετά την παραίτηση του ΔΣ, ανέστειλε τη λειτουργία της. Ο δημιουργός, που έχει διατελέσει βουλευτής και ευρωβουλευτής της ΝΔ, μίλησε για «πολιτικό πρόβλημα» και κατήγγειλε την ασφυξία που μαστίζει την πολιτιστική μας ζωή.


ΣΕΛ.  4   -   5


ΙΣΤΟΡΙΑ
Φρίντριχ Ενγκελς

Στις 5 Αυγούστου του 1895, έπαψε να χτυπά η καρδιά του Φρίντριχ Ενγκελς. Ηγέτη και καθοδηγητή της εργατικής τάξης, τόσο στο επίπεδο της θεωρίας, όσο και της πράξης.


ΣΕΛ.  11   -   14
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Η λάμψη δεν είναι... καθαρή

Αυτή η γιορτή δεν αφορά πολλούς... Και ιδιαίτερα δεν αφορά καν τον πραγματικό αθλητισμό. Αντίθετα, είναι υπόθεση κάποιων ολίγων που, χρυσώνοντας το χάπι, προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα.


ΣΕΛ.  15
ΔΙΗΓΗΜΑ
«Ψυχολογία Συριανού συζύγου»

«Ηγέρθην αποτόμως φοβούμενος μήπως δεν δυνηθώ ν' αντισταθώ εις τον πειρασμόν να πτύσω εις το πρόσωπον του παλιανθρώπου εκείνου. Κατ' εκείνην την στιγμήν ήρχιζε το cotillon, το οποίον μ' εφάνη ατελεύτητον». Ενα διήγημα του Ε. Ροΐδη από την συλλογή «Συριανά διηγήματα».


ΣΕΛ.  8  -  9
ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
Συνοπτική «προϊστορία» του ξεπουλήματος

Για πρώτη φορά προωθείται η νομιμοποίηση της παραγωγής και εμπορίας αντιγράφων αρχαίων αντικειμένων από ιδιώτες, αλλά δεν πρόκειται για «παρθενογένεση» της σημερινής κυβέρνησης...


ΣΕΛ.  3

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ