Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΑΝΤΑ
Κατηγορεί Γάλλους αξιωματούχους για τη γενοκτονία του 1994

ΚΙΓΚΑΛΛΙ.--

Δεκάδες πρώην πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους της Γαλλίας κατηγόρησε χτες η ανεξάρτητη επιτροπή της Ρουάντας, που διερεύνησε τις ευθύνες της Γαλλίας στη γενοκτονία εκατοντάδων χιλιάδων Τούτσι το 1994, θεωρώντας πως ενέχονται στο άνευ προηγουμένου αιματοκύλισμα...

Συγκεκριμένα, η ρουαντέζικη Ανεξάρτητη Επιτροπή για τη Γενοκτονία εγκάλεσε 33 Γάλλους πρώην αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους είναι ο αποθανών πρώην Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν και ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Ο Ρουαντέζος υπουργός Δικαιοσύνης Θαρσίς Καρουγκαράμα, παρουσιάζοντας χτες την 500σέλιδη έκθεση της ερευνητικής επιτροπής, σημείωσε ότι η Γαλλία «ήταν εις γνώσιν των προετοιμασιών» για τη γενοκτονία, και «συμμετείχε στις κυριότερες πρωτοβουλίες» της δρομολόγησής της και «συμμετείχε και σ' αυτήν την ίδια την εκτέλεσή της».

Οι Γάλλοι στρατιωτικοί συμμετείχαν και οι ίδιοι άμεσα στις δολοφονίες των Τούτσι και των Χούτου που κατηγορούνταν πως έκρυβαν Τούτσι. Οι Γάλλοι στρατιώτες διέπραξαν πλείστους βιασμούς στις πρόσφυγες Τούτσι», υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, προτρέποντας την κυβέρνηση της Ρουάντα να προσφύγει στους αρμόδιους θεσμούς, ώστε να ασκηθεί δίωξη εις βάρος των κατηγορουμένων.

Το Παρίσι δε σχολίασε άμεσα τις αιτιάσεις. Οι σχέσεις Παρισιού - Κιγκάλι αναθερμάνθηκαν πρόσφατα. Είχαν, ωστόσο, ψυχρανθεί το 2006 οπότε Γάλλος δικαστής ζήτησε την παραπομπή του Ρουαντέζου Προέδρου Πολ Καγκάμε σε δίκη για το θάνατο του προκατόχου του τον Απρίλη του 1994...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ