Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΟΣΕΤΙΑ
Στο «σταυροδρόμι» του ανταγωνισμού

Απειλές από Ρωσία, Αμπχαζία για άμεση εμπλοκή αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις με τη Γεωργία

Η ρωσική κυβέρνηση έστειλε χτες το μήνυμα ότι δε θα παραμείνει αδιάφορη αν η βία συνεχίσει να κλιμακώνεται στην αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, Νότια Οσετία, μετέδωσε το πρακτορείο «Ιντερφάξ» επικαλούμενο Ρώσο διπλωμάτη.

«Αν τα γεγονότα εξελιχθούν με βάση το χειρότερο βίαιο σενάριο, η Ρωσία δε θα επιτρέψει στον εαυτό της να παραμείνει αδιάφορη, δεδομένου ότι Ρώσοι πολίτες ζουν στη Νότια Οσετία, ιδιαίτερα στη ζώνη της σύγκρουσης», δήλωσε ο ειδικός πρεσβευτής Γιούρι Ποπόφ, σύμφωνα με το «Ιντερφάξ».

Η Ρωσία «ανησυχεί πραγματικά για ό,τι συμβαίνει γύρω από τη Νότια Οσετία και γι' αυτό στο οποίο μπορεί να οδηγήσει», πρόσθεσε.

Επίσης, όπως υποστηρίζει ρωσική εφημερίδα, η άλλη αποσχισμένη περιοχή από τη Γεωργία, η Αμπχαζία, θα συνταχθεί στο πλευρό της Νότιας Οσετίας, στην περίπτωση που διευρυνθούν οι συγκρούσεις και προκύψει ένας μεγάλης κλίμακας πόλεμος.

Οπως ισχυρίζονται με δηλώσεις στον τοπικό Τύπο αξιωματούχοι της Αμπχαζίας, τα στρατεύματά της θα μπορούσαν να επιτεθούν στο στρατό της Γεωργίας, ανοίγοντας ένα καινούριο μέτωπο, με επιδίωξη να κόψουν την τροφοδοσία του.

Επίσης, γίνεται λόγος για σχέδια σαμποτάζ στον αγωγό Μπακού - Τσεϊχάν που μεταφέρει για λογαριασμό πολυεθνικών το πετρέλαιο της Κασπίας στην Ευρώπη.

Το όλο «στρατηγικό» παιχνίδι στην περιοχή του Καυκάσου φαίνεται ότι «χοντραίνει» και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά καθώς στην ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση (Ρωσίας - ΗΠΑ - ΕΕ) τα πάντα είναι πιθανά. Αλλωστε, η συζήτηση περί ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, τον ερχόμενο Δεκέμβρη, στη σύνοδο της λυκοσυμμαχίας, δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους ιμπεριαλιστές για την πλούσια σε φυσικό πλούτο περιοχή.

Κατά τ' άλλα, λόγω της πιθανότητας διεύρυνσης των συγκρούσεων ήδη πάνω από 2.000 γυναικόπαιδα έχουν καταφύγει στη Ρωσία, αφού εξάλλου πολλοί από τους κατοίκους της Νότιας Οσετίας έχουν και τη ρωσική υπηκοότητα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ