Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
63η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ
Πλήθος εκδηλώσεων υπέρ της ειρήνης

ΤΟΚΙΟ.--

Χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν τα τελευταία 24ωρα στο μουσείο και στα μνημεία θυμάτων του πυρηνικού ολοκαυτώματος στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα αποτίοντας φόρο τιμής στα δεκάδες χιλιάδες θύματα του ολέθρου που προκάλεσε η επίθεση των ΗΠΑ με ατομικά όπλα στις 6 Αυγούστου του 1945. Ανάμεσα στους επισκέπτες και εκατοντάδες παιδιά ιαπωνο-αμερικανικής καταγωγής που προσέφεραν στο κεντρικό μνημείο της πόλης παραδοσιακά χειροποίητα έργα τέχνης από χαρτί (οριγκάμι) σαν προσφορές για την ειρήνη. Οι πολυποίκιλες εκδηλώσεις αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα, κατά την 63η επέτειο από την καταστροφή.

«Οσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, τόσο θα υπάρχει η πιθανότητα μίας νέας Χιροσίμα» σημείωνε το ίδιο διάστημα σε ανακοίνωσή της η «Εκστρατεία για Πυρηνικό Αφοπλισμό» (CND) που ζήτησε τη διεθνή κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων...

Στο μεταξύ, χτες, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιασούο Φουκούντα γνωστοποίησε την απόφασή του να μην επισκεφθεί το περιβόητο μαυσωλείο στο Γιασουκούνι, όπου είναι θαμμένοι και Ιάπωνες εγκληματίες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Η απόφασή του αναμένεται να γίνει δεκτή με ικανοποίηση από όλες τις γειτονικές χώρες που στο παρελθόν ενοχλούνταν σφόδρα από τις εκεί επισκέψεις του πρώην πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ