Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΓΔΜ
Νέες συνομιλίες μειωμένων προσδοκιών

Τα επίχειρα από την παγίδευση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην ονοματολογία της ΠΓΔΜ - με ευθύνη των κυβερνήσεων του δικομματισμού - διανθισμένης με μπόλικη εθνικιστική υστερία και σιωπώντας μπροστά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους αλυτρωτισμούς που έσπειραν στα Βαλκάνια, πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ενας νέος γύρος διαπραγματεύσεων σχεδιάζεται να ανοίξει για το όνομα των Σκοπίων, δίχως μεγάλες προσδοκίες, καθώς η ηγεσία της γειτονικής χώρας θέτει πλέον ανοιχτά μειονοτικό ζήτημα εντός Ελλάδας.

Κατ' αρχάς ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, κάλεσε για τις 14 και 15 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη, για ένα νέο γύρο συνομιλιών, τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα.

Θα πρόκειται για τον πρώτο γύρο συνομιλιών μετά τις επιστολές περί «μακεδονικής μειονότητας», τις οποίες απέστειλε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι τόσο στον Ελληνα πρωθυπουργό όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι εάν ο Σκοπιανός διαπραγματευτής θέσει και στον Νίμιτς το ζήτημα της μειονότητας, είναι απίθανο να βρεθεί κοινό σημείο συζήτησης. Επίσης, τούτες οι αυγουστιάτικες συνομιλίες αντιμετωπίζονται με μειωμένες προσδοκίες και για έναν ακόμη λόγο: Οτι κάθε μέρα κορυφώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης. Πάντως, η επιλογή του χρόνου της συνάντησης του Νίμιτς με τους δύο πρέσβεις θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον των Αμερικανών να κλείσει το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πριν από το τέλος του έτους.

Χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, έσπευσε και η ίδια να προκαθορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στο οποίο προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση. «Θέλω, για άλλη μια φορά, να θυμίσω ότι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι ένα και μόνο: Το όνομα και το εύρος εφαρμογής του ονόματος. Η Ελλάδα θα προσέλθει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με τις ίδιες απόψεις οι οποίες σας είναι γνωστές».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε: «Ενα και μόνο πρόβλημα, αυτό του ονόματος, ένας και μόνο δρόμος, ο ΟΗΕ, μία η εθνική κόκκινη γραμμή: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ