Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ
Απεργία και πορεία στην Αθήνα χτες

Περισσότερες δυνάμεις να συσπειρωθούν στην πάλη για το δικαίωμα σε σταθερή και πλήρη εργασία, τονίζει το ΚΚΕ

Από τη χτεσινή διαδήλωση προς το υπουργείο Απασχόλησης
Από τη χτεσινή διαδήλωση προς το υπουργείο Απασχόλησης
Σε 24ωρη απεργία και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ, ενάντια στην απόφαση της πολυεθνικής να κλείσει το εργοστάσιο στη Ριτσώνα της Εύβοιας. Ο κυνισμός με τον οποίο, στις 9 Ιούλη, η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι 280 οικογένειες μένουν χωρίς μεροκάματο, επειδή ...δε βγάζει όσα κέρδη θέλει (!), αναδεικνύει πόσο χρυσοφόρα είναι για το κεφάλαιο η αντεργατική πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που στρώνει το έδαφος για την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος απ' όπου διαδήλωσαν μέχρι το υπουργείο Απασχόλησης με συνθήματα όπως «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία». Στο πλευρό τους βρέθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πλήθος συνδικάτων από Αθήνα και Εύβοια (εικοσιτετράωρη απεργία είχαν προκηρύξει για χτες το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων και η Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών Κεραμοποιίας), που μέσα από την παρουσία τους ανέδειξαν ότι κάθε «λουκέτο» που βάζει η πολιτική ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» αφορά όλη την εργατική τάξη.

Η πείρα που καθημερινά συσσωρεύουν οι εργάτες αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη που στηρίζεται στο κέρδος σημαίνει μόνο αύξηση της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της εργασιακής ανασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ όσων κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι είναι εργάτες που, συμπληρώνοντας μέχρι και 35 χρόνια δουλειάς στο εργοστάσιο, βρίσκονται ελάχιστα βήματα πριν από τη συνταξιοδότησή τους.

Να οργανωθεί πιο γερά ο αγώνας

Στην τριμερή συνάντηση που έγινε με τη συμμετοχή της υφυπουργού Απασχόλησης, Σ. Καλαντζάκου, φάνηκε ότι η πολυεθνική επιδιώκει αύξηση της εμπορικής και μείωση της παραγωγικής της δραστηριότητας και αποδείχτηκε ότι η ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις.

«Το ΚΚΕ παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους της ΙΝΤΕΑΛ και τους άλλους εργαζόμενους για να μη γίνει καμιά απόλυση, να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην πλήρη, σταθερή εργασία για όλους. Και αυτό προϋποθέτει καλή οργάνωση, συνέχιση αυτού του αγώνα που αναπτύσσεται και έκφραση της μεγαλύτερης δυνατής εργατικής αλληλεγγύης», υπογράμμισε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Γ. Μαρίνος. Επισήμανε ότι αφού η εργοδοσία καταλήστευσε τους εργάτες, προσπαθεί σήμερα να τους πετάξει στο δρόμο. «Εδώ φαίνεται ότι ακόμα περισσότερες δυνάμεις πρέπει να πέσουν στη μάχη για το δικαίωμα στη δουλειά» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων και κατέληξε:

«Το ΚΚΕ κάνει ένα κάλεσμα ευθύνης στην εργατική τάξη. Καλύτερη οργάνωση, πιο γερά οργανωμένη, με ταξικό προσανατολισμό, ανάπτυξη μαζικών συντονισμένων αγώνων, με αιτήματα, με στόχους πάλης που έχουν αφετηρία τις σύγχρονες, τις σημερινές και τις μελλοντικές ανάγκες. Και στο πλαίσιο αυτό, συγκέντρωση δυνάμεων και σωστό προσανατολισμό, ώστε όχι μόνο να διεκδικούμε το ένα ή το άλλο αίτημα, αλλά να φτάσει στο σημείο η εργατική τάξη να διεκδικήσει αποφασιστικά, με αξιώσεις, την επίλυση του κεντρικού προβλήματος, του προβλήματος της εξουσίας. Ωστε σήμερα οι παραγωγοί του πλούτου να έχουν με την πάλη τους στα χέρια τους, στην ιδιοκτησία τους, τα μέσα παραγωγής. Ο πλούτος να έρθει στα χέρια αυτών που τον παράγουν, της εργατικής τάξης, των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ