Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ψαλίδι» κατά των «μικρομηκάδων»!

Μετά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που φέτος απέκλεισε δεκάδες Ελληνες δημιουργούς, ήρθε η σειρά των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους να βρουν «κλειστή πόρτα» και μάλιστα από το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ για ταινίες μικρού μήκους, δηλαδή της Δράμας.

Σύμφωνα με καταγγελία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, η διεύθυνση του Φεστιβάλ «με αδικαιολόγητη και σκληρή διάθεση, κατακρεουργεί τις συμμετοχές στο διαγωνιστικό τμήμα». Συγκεκριμένα, η ΕΕΣ διαμαρτύρεται «για την απροειδοποίητη, αδικαιολόγητη και δραματική μείωση των ταινιών μυθοπλασίας που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του 31ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Από 32 ταινίες πέρυσι σε μόλις 19 φέτος! Ο κόπος και η αγωνία των ανθρώπων που δούλεψαν γι' αυτές τις ταινίες που αποκλείστηκαν φέτος, θα πεταχτούν στα σκουπίδια, χωρίς να υπάρξει γι' αυτές μια δεύτερη ευκαιρία στην προβολή και αξιολόγησή τους».

Η ΕΕΣ εκτιμά ότι «η παρούσα χρονική περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τους δημιουργούς του Κινηματογράφου, ενόψει της διαμόρφωσης του νέου "νόμου περί Κινηματογραφικής Πολιτικής"» και θεωρεί ότι «η απόρριψη μεγάλου αριθμού ταινιών μικρού μήκους από το διαγωνιστικό τμήμα, στερεί από πάρα πολλούς συναδέλφους το δικαίωμα συμμετοχής στα ετήσια Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας και παράλληλα συρρικνώνει και αποδυναμώνει τη δημόσια εικόνα του τόσο σημαντικού θεσμού, Φεστιβάλ Δράμας».

Η ΕΕΣ προτείνει στο Φεστιβάλ Δράμας την αντικατάσταση του πληροφοριακού τμήματος με ένα άλλο διαγωνιστικό τμήμα, όπου θα συμμετέχουν όλες οι ταινίες που δε θα συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό και στο σπουδαστικό τμήμα. Το βραβείο θα το χορηγεί η ΕΕΣ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ