Τετάρτη 30 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΔΙΚΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σχέδια με στόχο την εξυπηρέτηση επενδυτών!

Η κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε χτες την επιτάχυνση της θεσμοθέτησής τους

Τη δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις ακόμα και στο πευκοδάσος στην παραλία του Καϊάφα που καταστράφηκε πέρυσι, δίνουν τα Ειδικά Χωροταξικά που προωθεί η κυβέρνηση
Τη δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις ακόμα και στο πευκοδάσος στην παραλία του Καϊάφα που καταστράφηκε πέρυσι, δίνουν τα Ειδικά Χωροταξικά που προωθεί η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση, αφού ψήφισε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, ένα σχέδιο «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και απόλυτα εναρμονισμένο στις επιταγές της ΕΕ, προχωρά πλέον ακάθεκτη στην εξειδίκευσή του, με τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό, τον Παράκτιο χώρο και τους Ορεινούς Ογκους. Πρόκειται για σχέδια που περιμένουν πώς και πώς τα μεγάλα ντόπια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν, «σπέρνοντας» αιολικά πάρκα, βιομηχανίες και τουριστικές εγκαταστάσεις από τον Ολυμπο ως την παραμικρότερη βραχονησίδα της χώρας μας, μιας χώρας που και φέτος βιώνει τον πύρινο όλεθρο των πυρκαγιών...

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, αμέσως μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα για τη νομοθέτηση των ειδικών χωροταξικών σχεδίων. Σύμφωνα με αυτό, τα Ειδικά Χωροταξικά για τις ΑΠΕ και τη Βιομηχανία θα θεσμοθετηθούν με κοινή υπουργική απόφαση μέσα στο Σεπτέμβρη, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα θεσμοθετηθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, αφού συζητηθεί πρώτα στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας. Παράλληλα, μέσα στο Σεπτέμβρη θα δημοσιοποιηθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τον παράκτιο χώρο και τους ορεινούς όγκους.

«Ασφάλεια των επενδύσεων»...

Ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι πρόκειται «τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών», προσθέτοντας ότι «θα υπάρχει ασφάλεια των επενδύσεων, δηλαδή ο καθένας θα ξέρει τι μπορεί να κάνει και πού».

Απώτερος, δηλαδή, στόχος της κυβέρνησης είναι η διευθέτηση του χώρου, ώστε να διευκολυνθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα, η επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της γης και η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την εφαρμογή διαφόρων επενδυτικών σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικές βδομάδες, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού Χ. Θαπατέρο στη χώρα μας, οι διευθυντές τεσσάρων από τις μεγαλύτερες ισπανικές εταιρείες ενέργειας που τον συνόδευαν («Acciona», «Endesa», «Gamesa» και «Ibedrola Renovables») διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό Ανάπτυξης για τις γραφειοκρατικές ...αδυναμίες που τους εμποδίζουν επενδύσεις ύψους 3,2 δισ. ευρώ για αιολικά πάρκα! Παρόμοια «παράπονα» έχουν εκφράσει κατά καιρούς άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες που σκοπεύουν να δημιουργήσουν μεγάλες τουριστικές μονάδες στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στη Χαλκιδική ή ακόμη και στην Πίνδο, στο Ολυμπο, στον Κίσσαβο κ.α.

Σημειώνουμε ότι με τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

  • Για τον Τουρισμό κάθε σπιθαμή γης της χώρας (ορεινές, ημιορεινές, νησιωτικές και αγροτικές περιοχές, από τους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου ως τις βραχονησίδες και τις προστατευόμενες περιοχές «NATURA») «φωτογραφίζεται» ως παραθεριστικό κέντρο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι δεν ακολουθείται το «ισπανικό μοντέλο», που έχτισε πολυκατοικίες πάνω στο κύμα, ωστόσο μίλησε για διώροφες κατασκευές, αλλά και τριώροφες με την προϋπόθεση ότι θα απέχουν...200 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού!
  • Στην ίδια λογική, το χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με το οποίο η εγκατάσταση αιολικών πάρκων ακόμη και σε πυρήνες εθνικών δρυμών και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους θα ...«κρίνεται κατά περίπτωση»! Παράλληλα, παρέχεται το δικαίωμα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να κατασκευάζουν και εκμεταλλεύονται μικρά υδροηλεκτρικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας (Ηπειρος, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Δυτική και Βόρεια Πελοπόννησο).
  • Με το Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία μάλιστα, πέρα από το γεγονός ότι παρέχεται και πάλι η δυνατότητα χωροθέτησης βιομηχανιών και σε ορεινούς όγκους, παραλίες, δάση και γεωργικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, προβλέπονται και νέα οικονομικά κίνητρα στους βιομήχανους για τη μετεγκατάστασή τους σε οργανωμένους χώρους.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org